Staż a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku Beata L.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata L.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Od 01 grudnia 2013 roku jestem na półrocznym stażu z Urzędu Pracy. Staż kończę 31 maja br. Z dniem 1 czerwca chciałabym rozpocząć własną działalność gospodarczą. Mój obecny pracodawca jest zobowiązany do zatrudnienia mnie po stażu na okres 6 miesięcy. Czy mogę w związku z tym rozpoczynać działalność gospodarczą bez żadnych konsekwencji dla mnie oraz dla mojego aktualnego pracodawcy? Chciałabym złożyć wniosek o dofinansowanie z Urzędu Pracy. Czy mogę złożyć ten wniosek podczas trwania mojego stażu? Chciałabym go złożyć w maju, ponieważ czas oczekiwania to 30 dni. Czy jest to możliwe? I czy nie ma konsekwencji? Czy mogę złożyć wniosek o założenie działalności gospodarczej do CEiDG w maju, ale z zaznaczeniem, że ruszyć chcę 1 czerwca bez konsekwencji w związku z moim aktualnym stażem? Proszę o odpowiedź :)

Beata L. napisał:
Chciałabym złożyć wniosek o dofinansowanie z Urzędu Pracy. Czy mogę złożyć ten wniosek podczas trwania mojego stażu?
Możesz...a nawet powinnaś. Tak aby sprawa zakończyła się niedługo po zakończeniu stażu gdzie albo podejmiesz DG albo pracę u pracodawcy.
Beata L. napisał:
Chciałabym go złożyć w maju, ponieważ czas oczekiwania to 30 dni.
30 dni na rozpatrzenie wniosku, a do podpisania umowy to jeszcze troszkę, chociaż jest to kwestia dogadania w PUP. Musisz jednak wziąć pod uwagę, że PUP może mieć jakieś zastrzeżenia bądź warunki, które mogą odciągnąć w czasie podjęcie DG. Im wcześniej złożysz wniosek tym lepiej.
Beata L. napisał:
Czy mogę złożyć wniosek o założenie działalności gospodarczej do CEiDG w maju, ale z zaznaczeniem, że ruszyć chcę 1 czerwca bez konsekwencji w związku z moim aktualnym stażem?
Skłądając wniosek w maju termin 1 czerwca jest nierealny. Biorąc pod uwagę, że 30 dni czekasz na rozpatrzenie wniosku, potem podpisujesz umowę w PUP (wcześniej termin podpisania umowy musisz uzgodnić w PUP - w tym samym dniu umowę muszą podpisać poręczyciele wraz z małżonkami) i dopiero dostarczasz do PUP potwierdzenie wpływu środków pieniężnych na konto i zakładasz działalność.

Ostatnia edycja:
Powrót