Staż a dzień wolny za 3 maja

• Autor wątku Autor wątku Kamissa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamissa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pytanie czy jako stażysta podchodzę pod kodeks pracy i mam prawo do odbioru dnia wolnego za sobotę 3 maja b.r.? Jak dzwoniłem do urzędu pracy żeby się dowiedzieć uzyskałem odpowiedź że mam takie samo prawo jak inni w moim zakładzie pracy, następnie w urzędzie skarbowym (tam jestem na stażu), usłyszałem że po konstultacji kadrowej z radcą prawnym mi nie przysługuję. Dzwoniąc na infolinię Państwowej Inspekcji Pracy powiedzieli że mi się należy. Proszę o pomoc i wyjaśnienie kto tu ma rację.

można go odebrać od 2 maja do 15 czerwca za zgodą kierownika działu

Jak już wcześniej wspomniałam sprawa ta nie jest jasno uregulowana.
W tej sytuacji najlepiej zwrócić się do PUP o interpretację. W końcu to PUP jest płatnikiem i reprezentuje interesy bezrobotnego. Z drugiej strony żaden przepis wprost nie zobowiązuje pracodawcy do oddania dnia wolnego stażyście z święto przypadające w dzień wolny.
Natomiast opinia PUP jest w tej kwestii wiążąca. Ile radców prawnych tyle interpretacji. Radca prawny w US zinterpretował przepis w ten sposób, radca prawny w PUP być może inaczej.
Najlepiej wystąpić do PUP na piśmie z prośbą o wydanie opinii. Nawet jeśli nie otrzymasz odpowiedzi od razu, to na pewno do 15 czerwca coś już będzie wiadomo.

Ostatnia edycja:
no właśnie tak jest że co innego radca z PuP-u a US mówił, aktualnie US wysłał pismo w tej sprawie do PUP-u i to ma rozstrzygnąć tą sprawę, lecz niestety jestem świadomy że nie nastąpi to tak szybko żebym mógł sobie 2 maja przedłużyć weekend, no nic dzięki i udanej majówki.

Kamissa napisał:
niestety jestem świadomy że nie nastąpi to tak szybko żebym mógł sobie 2 maja przedłużyć weekend
No raczej nie :) Z twojej strony chcesz mieć dodatkowy dzień wolny i to jest zrozumiałe, ale z drugiej chodzi też o zapłatę ci za ten dzień. Dopóki nie zostanie wydana opinia z PUP, wstrzymaj się z planowaniem dnia wolnego.

Powrót