Staż a handel na targowisku

• Autor wątku Autor wątku jatojatoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jatojatoja

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam, jestem na stażu z UP; wiem, że rozpoczęcie działalności gospodarczej automatycznie wyklucza mnie z uczestniczenia w stażu.
Jak ma się sprawa z drobnym handlem na targowisku? Z tego co wiem też trzeba założyć działalność. A może się mylę, pomóżcie.
Jeżeli sam nie mogę handlować dopóki jestem na stażu, na kogo mógłbym założyć działalność? Na mamę pracującą na umowę o pracę? Na tatę, który ma rentę i jest bezrobotny? A może na siostrę, studentkę dzienną?

Zgodnie z art. 4. 1. ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej: "Przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną – wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą."
jatojatoja napisał:
Jeżeli sam nie mogę handlować dopóki jestem na stażu, na kogo mógłbym założyć działalność? Na mamę pracującą na umowę o pracę? Na tatę, który ma rentę i jest bezrobotny? A może na siostrę, studentkę dzienną?
A zarobkować/wykonywać DG w ten sposób będzie kto? Ty czy tata lub siostra?

Na razie ja sam, czasami ewentualnie z pomocą taty, lub jeżeli interes by się kręcił to sam tata, bo ja z racji stażu mam czas tylko w weekendy.

jatojatoja napisał:
Na razie ja sam, czasami ewentualnie z pomocą taty
Zatem DG musisz założyć Ty (nie tata i nie siostra), co skutkuje przerwaniem stażu... oczywiście bez konsekwencji dla Ciebie.
Jeśli tata będzie pomagał, to w zależności od częstotliwości pracy czy jej charakteru należy zawrzeć z nim umowę (o pracę/zlecenie/o dzieło), wypłacać odpowiednie wynagrodzenie oraz składki do ZUS i zaliczkę na podatek do US.

Powiedzmy, że zdecydowaliśmy, że to tata będzie handlował i działalność będzie na niego czy będąc na rencie ma takie prawo? Słyszałem, że tak.
Poza tym czy ktoś może opisać wszelkie formalności związane z założeniem takiej działalności? Jakie składki trzeba opłacać co miesiąc, do jakich urzędów się udać itp?

Odświeżam.

Odświeżam po raz kolejny.
Naprawdę nikt nie pomoże? Nikt nic nie wie?

Powrót