Staż a L4/Urlop

• Autor wątku Autor wątku Vysdow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vysdow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewien mały problem prawny. Jestem na 6 miesięcznym stażu z urzędu pracy, we wrześniu będzie mój ostatni miesiąc stażu. Niestety z powodu grypy jelitowej nie mogłem dzisiaj przyjść do pracy, uzyskałem zwolnienie na cały tydzień, (weekend mam po prostu wolny z powodu szkoły zaocznej, a zwolnienie L4 do piątku). Kierownik do mnie zadzwonił że nie ma za mnie zastępstwa w środe, i albo mam znaleźć je sam, albo przyjść do pracy sam (na zwolnieniu lekarskim, co jest z tego co wiem nie dozwolone). Także, dowiedziałem się że przez cały wrzesień jestem sam na zmianie, i nie mają innych osób do pracy na mojej zmianie w dni robocze, tylko w weekendy. Co też jest nie poprawne ponieważ obowiązuje mnie 2 dni urlopu za każdy przepracowany miesiąc, co w tym momencie daje mi 12 dni urlopu do wybrania, które pracodawca jest zobowiązany mi udzielić przed ukończeniem stażu... Jakie kroki mam w takim wypadku podjąć?

Na początek uświadomić pracodawcę, że:
po pierwsze - na zwolnieniu nie wolno pracować,
po drugie - stażysta nie powinien tak długo pozostawać sam w miejscu pracy, ponieważ za nic nie odpowiada,
po trzecie - to że nie mają innych osób na zmianie to nie Pana problem,
po czwarte - że ma Pan zaległe dni wolne na stażu, które zamierza Pan wykorzystać we wrześniu. a organizator obowiązany jest udzielić dni wolnych przed zakończeniem stażu.

Jeśli to nie pomoże, to pozostaje złożenie oficjalnego (pisemnego) zażalenia do PUP z prośbą o interwencję.

Dziękuje Panu bardzo za pomoc. W razie dalszych problemów odezwę się w tym temacie.

Na razie proszę normalnie porozmawiać z pracodawcą przy okazji uświadamiając go w zakresie zasad panujących na stażu, bo zdaje się o nich zapomniał.
Swoją drogą to jest wręcz komiczne, że od obecności stażysty w pracy pracodawca uzależnia prawidłowe funkcjonowanie jego firmy.

Powrót