Staż a normalna praca

• Autor wątku Autor wątku adi177
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adi177

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Do ukończenie technikum pozostał mi jeszcze 1 rok. Zbliżają się wakacje chciałbym iść do pracy legalnie z umową lecz po ukończeniu technikum chciałbym iść na staż. I oto moje pytanie Czy jak zawrę teraz jakąś umowę z pracodawcą to może ona pozbawić mnie stażu? Jeśli tak to jakiej umowy nie można podpisać aby mieć zachowany staż?

A kto to może wiedzieć co będzie za rok?
Na tą chwilę staże nie przysługują tylko absolwentom szkół, ale bezrobotnym dla których został ustalony profil pomocy II. Nie przewidzimy tutaj jakie po dokonaniu przez Ciebie rejestracji za rok będą przysługiwały Ci formy aktywizacji. Równie dobrze możemy rzucić kostką do gry.

Ale chodzi mi o to czy obecnie jak zawrę jakąś umowe czy to zlecenie, o dzieło czy o pracę to nie będę mógł mieć stażu? Pytam bo ktoś mi powiedział, że jak zawrę umowę zlecenie to nie będę mógł iść na staż. Ta osoba nie jest pewna wiec piszę tutaj.

Od 27 maja br. zmieniły się przepisy prawa, również te dotyczące kierowania na staż. Nie wiem zatem czy osoba, przez którą masz wątpliwości nie sugerowała się czasami jeszcze starymi kryteriami. Do niedawna skierowanie na staż mogła otrzymać m.in. osoba bezrobotna bez doświadczenia zawodowego, co oznaczało, że bezrobotny, który przepracował w swoim życiu więcej niż 6 m-cy z tego warunku na staż się "nie łapał".

Na początek przeczytaj ten wątek http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html. Zwróć uwagę na fakt, że aby odbyć staż trzeba mieć ustalony konkretny profil pomocy. Nikt nie przewidzi czy za rok rejestrując się jako bezrobotny zostanie Ci zdefiniowany dany profil i będziesz mógł odbyć staż?
Jeśli po przeczytaniu wątku będziesz mieć pytania czy wątpliwości, wtedy pytaj.

Ostatnia edycja:
Powrót