Staż a poszukiwanie pracy

• Autor wątku Autor wątku misscath
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misscath

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Dzień dobry,
witam ponownie na forum i mam pytanie, które mnie nurtuje. W innym wątku wspominałam więcej o swojej sytuacji, a na dzień dzisiejszy po prostu poszukuję pracy, chodząc jednak dalej na staż. Wczoraj dowiedziałam się czegoś takiego, jakoby pracodawca nie może mi utrudniać poszukiwania pracy, na zasadzie - jeśli zaproszono mnie na rozmowę kwalifikacyjną, to mogę wyjść i pójść na tę rozmowę bez konsekwencji. Chciałabym się dowiedzieć, czy to jest prawda, czy tylko jakaś niepotwierdzona informacja, wyssana z palca? Czy może chodzi o to, że pracodawca może mi po prostu udzielić dnia wolnego i nie muszę mówić, w jakim celu?

Pracodawca nie ma obowiązku zwalniać Cię z pracy w celach prywatnych, a tym jest np. rozmowa kwalifikacyjna. Natomiast jeśli za zgodą pracodawcy opuścisz jednak miejsce stażu, to te godziny musisz później odpracować. Natomiast jeśli chodzi o dzień wolny, to możesz skorzystać tylko z puli, która Ci przysługuje na stażu (2 dni wolne po każdych 30 dniach stażu) i nie musisz tłumaczyć się pracodawcy w jakim celu je wykorzystujesz. Ale pomimo, iż nie musisz tłumaczyć po co bierzesz dzień wolny, nadal potrzebujesz zgody pracodawcy, aby z niego skorzystać.

Czyli tak, jak myślałam, raczej informacja wyssana z palca. Dziękuję za wyjaśnienie.

Powrót