Staż a renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku annabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annabel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.
Pobieram rentę rodzinną do końca marca 2008.Jednak ze względu na niskie wynagrodzenie z umowy zlecenia chciałabym podjąć pracę na stażu.Kiedyś znajoma mamy powiedziała,że w moim przypadku podjęcie stażu jest niemożliwe ze względu na rentę.Czy tak jest na pewno?
We wrześniu skończyłam 3letnie studia licencjackie więc chyba jako absolwent staż mogę odbyć..?
I jak jest w związku z tym,że w sierpniu podjęłam pracę na umowie zlecenia skoro pracuję w takim stosunku pracy do dnia obecnego.Czy mimo wszystko nadal mogę podjąć staż czy praca ta zdyskwalifikowała mnie do tego?
Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o staż organizowany przez urzędy pracy zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - to do odbycia takiego stażu może zostać skierowana wyłącznie osoba bezrobotna. Z Pani postu wynika, że statusu takiego nie może Pani nabyć, gdyż jest stroną umowy zlecenia. Ponadto przeszkodą w nabyciu statusu bezrobotnego może być pobieranie renty rodzinnej, jeżeli jej miesięczna wysokość przekracza połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę (1126 zł).

Jeśli dobrze zrozumiałam:

1.miesięczna wysokość mojej renty wynosi 568,36zł (co mnożąc przez 2 daje 1136,72zł)-co dyskwalifikuje mnie do podjęcia stażu

2. jestem osobą pracującą na umowę zlecenie

W takim razie mam pytanie czy w przypadku zakończenia mojej pracy na tą umowę (podpisuję ją na miesiąc co miesiąc) i w chwili wstrzymania wypłaty renty w marcu czy mogłabym podjąć staż? Czy obecna praca uniemożliwiła mi to? Jakby na to nie patrząc, skończyłam studia licencjackie i zaległego stażu nie podjęłam jeszcze więc w kwietniu taką możliwość powinnam mieć...
Tylko pytanie czy pieniądze na staż jeszcze będą... :what:

Warunkiem formalnym skierowania na staż jest bycie bezrobotnym, który:
- nie ukończył 25 roku życia lub
- nie ukończył 27 roku życia, a od ukończenia szkoły wyższej nie upłynęło jeszcze 12 miesięcy (w momencie kierowania na staż).

Poza tym warunkami przepisy mówią jeszcze, iż staż oznacza nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą.

Wskazane jest, by staż był więc pierwszym kontaktem z miejscem pracy. Ostateczna decyzja o skierowaniu zależy od starosty (urzędu pracy działającego w jego imieniu) i podejmowana jest w każdym przypadku indywidualnie. Trudno przewidzieć, jak do Pani kandydatury podejdzie starosta (urząd pracy). Środków raczej braknąć nie powinno.

ja mam rente rodzinną w wysokości 656 zł na rękę chciałbym odbyć staż ale nie wiem czy mogę jestem po liceum profilowanym. co ja mam zrobić

Nie może Pani - uzyskuje Pani przychód przekraczający dopuszczalną normę (połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę).

Witam,
Ja mam 2 pytania i za pomoc w moich problemach z góry dziękuje.
Nie chciałem zakładać nowego tematu , ponieważ nazywał by się jak "ten" + 1 pytanie dodatkowe.

Już się dowiedziałem, że jak pobieram rentę rodzinną to nie mogę pracować na stażu.
Czy mogę więc pobierać rentę i pracować na umowę o pracę gdy jestem zatrudniony na najniższą średnią krajową?
Jak coś się zmieniło z tym stażem to też prosił bym o info.

am! Chciałbym odświeżyć temat. Właśnie skończyłem technikum. Otrzymuję również rentę rodzinną w wysokości 732,39 zł na rękę. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę podjąć staż? Z tego co się orientuje to obecnie płaca minimalna jest na poziomie 1680 zł. Nie jestem pewien czy mam brać pod uwagę wysokość renty jaka wpływa mi na konto czy wysokość przed odliczenie podatków itp. Czekam na odpowiedź.

Kwotę brutto. Aby odbyć staż musisz mieć status bezrobotnego, a zatem wysokość renty rodzinnej brutto nie może przekroczyć 840 zł. A Twoja renta brutto ile wynosi?

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie sprawdziłem, wynosi 850 zł... w takim razie nie będę mógł odbyć stażu. Eh cudowny kraj. :-(

Witam a proszę mi powiedzieć czy równiez to sie tyczy stażu urzedniczego? Czy może są inne warunki .:):)

Nie dotyczy. Sa inne warunki

Ostatnia edycja:
Staż urzędniczy odbywa się w ramach umowy o pracę. Tutaj omawiamy staż bezrobotnego skierowanego przez Urząd Pracy.
Zatem fakt "bycia" bezrobotnym może, ale nie musi mieć znaczenia przy zatrudnieniu. Warunki przyjęcia do pracy każdorazowo określa pracodawca.

Ostatnia edycja:
Witam, pobieram rentę rodzinną z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych po tacie. Uczęszczam na studia inżynierskie i właśnie dostałam z uczelni propozycję odbycia płatnego stażu, wynagrodzenie pewnie nie przekroczy kwoty 600 zł. Czy mogę brać udział w takim stażu? Wysokość mojej renty to 1245 zł netto.

witam pobieram rentle wojskowa w kwocie 2640zl, mam pytanie czy jesli znajde sobie prace na umowa zlecenie to tej renty mi nie zabiora?

Dzieńdobry, mam pytanie, przysługuje mi renta rodzinna, idąc na staż miałem 619zł na ręke pużniej renta mi się zwiększyła do 850zł na ręke, w czasie trwania stażu, kończąc staż więc miałem już 850zł i w urzędzie mi go przedłużyli jeszcze na 3 miesiące, czy przy takiej wysokości renty mogli?

gzregorzzjawiony napisał:
Dzieńdobry, mam pytanie, przysługuje mi renta rodzinna, idąc na staż miałem 619zł na ręke pużniej renta mi się zwiększyła do 850zł na ręke, w czasie trwania stażu, kończąc staż więc miałem już 850zł i w urzędzie mi go przedłużyli jeszcze na 3 miesiące, czy przy takiej wysokości renty mogli?

A skąd Urząd Pracy miał wiedzieć że otrzymujesz wyższą rentę?

W przypadku gdy Twoja renta przekracza połowę minimalnego wynagrodzenia, czyli 1750:2 = 875zł brutto powoduje to wyrejestrowanie z Urzędu Pracy.
Zatem skoro nie miałeś prawa być bezrobotnym to nie mogłeś odbywać stażu i stypendium niestety podlega zwrotowi za ten okres.

Niedopatrzenie jest tylko i wyłącznie po Twojej stronie, bo jako osoba bezrobotna miałeś obowiązek poinformować o wszystkich zmianach jakie dotyczą Twojej sytuacji, co potwierdziłeś podpisując stosowne pouczenie w momencie rejestracji.

witam, chciałabym odbyć staż jednak otrzmuje rentę rodzinną. Rentę mam na pół z siostra Także otrzymuje 465zł netto. Czy w związku z taką kwota mogę odbyć Staż?

Powrót