Staż a renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Devia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Devia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, po około pół roku od rozpoczęcia stażu z Urzędu Pracy została mi przyznana renta rodzinna wraz z dodatkiem sierocym (łączna wysokość ok 1500 zł). Nie zgłosiłam tego w Urzędzie Pracy i wciąż odbywam staż. Czy z tego tytułu powinnam utracić staż i stypendium?

Otrzymywanie renty rodzinnej, prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę dyskwalifikuje do otrzymania statusu osoby bezrobotnej, a tym samym do odbywania stażu z urzędu pracy. Dlatego też o zaistniałej okoliczności (przyznaniu prawa do renty) należy poinformować urząd pracy, ponieważ niedotrzymanie tego obowiązku jest wykroczeniem i podlega karze grzywny.

gośćforum123 napisał:
Otrzymywanie renty rodzinnej, prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę dyskwalifikuje do otrzymania statusu osoby bezrobotnej, a tym samym do odbywania stażu z urzędu pracy. Dlatego też o zaistniałej okoliczności (przyznaniu prawa do renty) należy poinformować urząd pracy, ponieważ niedotrzymanie tego obowiązku jest wykroczeniem i podlega karze grzywny.

Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, ale niestety od decyzji o przyznaniu renty minęły już dwa miesiące. Czy w związku z tym, poprzez powiadomienie Urzędu wciąż mogę uniknąć kary grzywny? I czy wciąż będę musiała zwrócić stypendium stażowe? Pytam ponieważ w dniu skierowania na staż zapewniono mnie, że renta nie będzie miała na to wpływu, a nagle się dowiedziałam, że jest inaczej.

W tej sytuacji najlepiej będzie nie zwlekać dłużej z poinformowaniem urzędu pracy o zaistniałej sytuacji.

Powrót