Staż a rozpoczęcie studiów

• Autor wątku Autor wątku emi505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emi505

Szukałam na ten temat wiele, ale niestety nie mogłam znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. 10 kwietnia rozpoczęłam staż, który ma trwać do 9 października. Jednak od 1 października planuję podjąć studia dzienne i wyjechać z miasta. Oficjalnie powinnam zgłosić do PUP, iż od 1 października utraciłam status bezrobotnej, ale co jeśli tego nie zrobię? Urząd Pracy tak szybko zorientuje się, ze podjęłam studia? Czy może wziąć uzbierane kilka wolne dni z poprzednich miesięcy na okres października i nigdzie tego nie zgłaszać?

Jeżeli zgłoszę ten fakt do urzędu, staż przerywam w dniu 30 września i zwracam koszty badań lekarskich oraz oczywiście wynagrodzenie dostanę za 9 dni mniej?

emi505 napisał:
Oficjalnie powinnam zgłosić do PUP, iż od 1 października utraciłam status bezrobotnej, ale co jeśli tego nie zrobię? Urząd Pracy tak szybko zorientuje się, ze podjęłam studia?
Złamiesz prawo i będziesz musiała zwrócić z odsetkami stypendium od dnia, kiedy Ci się nie będzie należało. Urząd Pracy nie ma obowiązku niczego badać. To Ty masz obowiązek poinformować o tak istotnej kwestii jaką jest podjęcie studiów stacjonarnych, co w konsekwencji oznacza utratę statusu bezrobotnego i brak możliwości kontynuowania stażu. Nie radzę kombinować.
emi505 napisał:
Jeżeli zgłoszę ten fakt do urzędu, staż przerywam w dniu 30 września i zwracam koszty badań lekarskich oraz oczywiście wynagrodzenie dostanę za 9 dni mniej?
Przerwiesz staż raczej z dniem 1 października, nie ma potrzeby wcześniej. Chyba, że uczelnia uzna cię za studenta przed 1 października. Tak czy inaczej najprawdopodobniej będziesz musiała dostarczyć zaświadczenie z uczelni.
Podjęcie studiów dziennych jest sprawę dyskusyjną w zakresie "winy bezrobotnego" i zależy od interpretacji danego PUP. W przypadku uznania Twojej winy, zostaniesz zobowiązana do zwrotu kosztów badań o ile PUP za nie płacił.
W mojej ocenie podjęcie studiów powodujących brak gotowości do pracy nie stanowi powodu usprawiedliwiającego przerwanie stażu.

Racja, nie ma co kombinować. Dzięki wielkie za informację.

Powrót