Staż a umowa o pracę.

• Autor wątku Autor wątku MlodyStazysta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MlodyStazysta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć wszystkim,
Szukałem na forum jak i w internecie, ale nie mogłem znaleźć takiego samego problemu co mój. Mianowicie - jestem na stażu w biurze, staż od kwietnia do października. Dostałem przedłużenie o miesiąc. Wiem, że szef wnioskował o kolejne 3 miesiące. W umowie o staż jest zaznaczone, że pracodawca da mi umowę o pracę na tak długi okres czasu, jaki był okres stażu. Dzisiaj zapytałem się szefa czy coś wie o tym przedłużeniu stażu. Powiedział, że nie i żebym się modlił by dali, bo jak nie to będzie musiał mnie zwolnić ( brak pieniędzy z jego strony, co oczywiście nie jest prawdą :) ) Powiedziałem, że nie da rady, bo zaznaczył, że po stażu mnie zatrudni. Wtedy stwierdził, że jak skończy się staż, będzie zmuszony wystawić mi negatywną opinię, że się nie nadaję do tej pracy i wtedy nie będzie musiał mnie zatrudnić :( Mogę się nawet zgodzić, że sam odejdę byle dał mi pozytywną opinię, bo wiem że przydałaby mi się taka. Nie wiem co robić w ogóle :(

Obudź się, tu Polska. Trafiłeś po prostu na kolejnego oszusta, który znalazł sobie sposób na nieograniczone pozyskiwanie darmowej siły roboczej. Po Tobie będą następni o ile nie pokażesz cwaniakowi, że nie jest jednak bezkarny.

Obudź się, tu Polska. Trafiłeś po prostu na kolejnego oszusta, który znalazł sobie sposób na nieograniczone pozyskiwanie darmowej siły roboczej. Po Tobie będą następni o ile nie pokażesz cwaniakowi, że nie jest jednak bezkarny.
Myślę, że MlodemuStazyście, bardziej niż komentarze nt. uczciwości organizatora stażu, pomoże konkretna porada jak w tej sytuacji postąpić...

Ostatnia edycja:
Na staż miałem skierowanie z UP. Jest to staż UE. Wiem, że była klauzula o gwarancji zatrudnienia po stażu. W zasadzie najbardziej zależy mi na pozytywnej opinii ze stażu. Dzwoniłem do UP, mówiłem jak sprawa wygląda i jedynie co mogą oni zrobić, to zablokować pracodawcę w UP na 2 lata :( No cóż, zostaje mi tylko szukanie powoli innej pracy.

Mam pytanie. Nadazyła sie okazja podjecia zatrudnienia z umowa o prace obecnie jestem na stazu co musze zrobic?

Pisemnie poinformować PUP o rezygnacji z odbywania stażu oraz dołączyć na dowód umowę.

Powrót