Staż a umowa współpracy

• Autor wątku Autor wątku szokista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szokista

Obecnie odbywam staż na mocy bonu stażowego. Dostałem propozycję dorobienia sobie przez umowę współpracy z kancelarią prawną. Działa? Czy raczej "Osoba bezrobotna w okresie odbywania stażu nie może uzyskać żadnego wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia lub podjęcia innej pracy zarobkowej"?; jak definiować pojęcie "inna praca zarobkowa", bo rozumiem, że umowa współpracy równa tej o zlecenie, czy o pracę nie jest.

Ostatnia edycja:
szokista napisał:
Czy miało być "dzieło"?
Inna praca zarobkowa, to świadczenie pracy/usług w ramach umów cywilnoprawnych np. umowy zlecenie, czy umowy o dzieło.

Czy to działa, czy to jest możliwe i przede wszystkim czy wszystkie trybiki chodzą a ja mogę ze spokojną głową zarabiać poprzez umowę, która w nagłówku ma "Umowa współpracy" i czy kwalifikowana jest jako "inna praca zarobkowa".

Czy też nie.

Nie, ponieważ jest to również inna praca zarobkowa, a nawet gdyby taką nie była, to czy świadcząc umowę współpracy nadal pozostajesz zdolny i gotowy do podjęcia pracy, tzn. jesteś gotów stawić się na każde wezwanie PUP? Nie, prawda?

Biorąc pod uwagę to, że jest to niezobowiązujące zajęcie dodatkowe w dalszym ciągu szukałbym etatu - tak.

szokista napisał:
jest to niezobowiązujące zajęcie dodatkowe w dalszym ciągu szukałbym etatu - tak.
To może zawrzyjcie umowę o wolontariat? Wtedy nie utracisz statusu bezrobotnego. Póki co nie jest możliwe jednoczesne zarobkowanie w ramach umowy o współpracy i posiadanie statusu bezrobotnego.

Czy umowa współpracy jest umową cywilnoprawną? Zgodnie z kodeksem pracy nie jest to stosunek pracy.

A stosunek pracy w tym przypadku gra istotną rolę, jak mniemam, odnosząc się do "innej pracy zarobkowej".

Ostatnią edycję dokonał moderator:
szokista napisał:
Czy umowa współpracy jest umową cywilnoprawną? Zgodnie z kodeksem pracy nie jest to stosunek pracy.
Kodeks pracy w ogóle nie ma tutaj zastosowania, bo one reguluje stosunek prawny w relacji pracodawca-pracownik. Umowa o współpracy zawierana jest na podstawie art. 353¹ Kodeksu cywilnego, także w mojej ocenie jak najbardziej.
szokista napisał:
czy wszystkie trybiki chodzą a ja mogę ze spokojną głową zarabiać poprzez umowę, która w nagłówku ma "Umowa współpracy"
Nie wystarczy ją tylko nazwać umową o współpracy, istotne co będzie w jej treści. Jeśli za wykonane usługi/pracę otrzymasz wynagrodzenie, to umowa ta jak najbardziej mieści się w definicji "innej pracy zarobkowej".

Powrót