Staż a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Capslock279
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Capslock279

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam!
Potrzebuje bardzo szybkiej porady. Jestem osobą niepełnosprawną i byłem na stażu z urzędu pracy, który miał trwać do września. Jednak wczoraj podpisałem umowę zlecenie, które mial trwać od dzisiaj 18.06.15 do 31 sierpnia i zrezygnowałem ze stażu . Jednak pracodawca stwierdził, że moja niepełnosprawność jest zbyt dużo i nie widzi mnie na tym stanowisko i zerwał ze mną umowę po jednym dniu pracy. Na stażu już niestety nie mogę wrócić z wiązku z tym mam pytania. Czy zostanę wyrejestrowany z urzędu pracy? Jeżeli tak to na ile? Czy moge coś z tą sytuacją zrobić? Umowa zlecenia była zawierana z agencją pośrednictwa pracy

Capslock279 napisał:
Czy zostanę wyrejestrowany z urzędu pracy? Jeżeli tak to na ile?
Tak, z powodu podjęcia pracy dopóki się ponownie nie zarejestrujesz.
Capslock279 napisał:
Czy moge coś z tą sytuacją zrobić? Umowa zlecenia była zawierana z agencją pośrednictwa pracy
Tak, zarejestrować się ponownie w PUP okazując przy rejestracji dokument potwierdzający rozwiązanie umowy (rachunek do umowy zlecenia bądź zaświadczenie od zleceniodawcy o okresie trwania umowy oraz wysokości wynagrodzenia i odprowadzanych składkach).

A czy coś stoi na przeszkodzie, żeby wysłali mnie na inny staż? Chodzi mi o to czy jak uzyskam znów drugi profili to czy bedę z tego powodu jakoś dyskryminowany, że byłem na stażu po czym dostałem umowę zlecenie na jeden dzień i z powrotem wracam jako bezrobotny. Bo tak jak patrzy się na to z boku to to wygląda trochę podejrzanie a to nie było nigdy moją intencją. I ostatnie pytanie czy wyrejestrować i zarejestrować można się w ten sam dzień?

Ostatnia edycja:
Capslock279 napisał:
A czy coś stoi na przeszkodzie, żeby wysłali mnie na inny staż? Chodzi mi o to czy jak uzyskam znów drugi profili to czy bedę z tego powodu jakoś dyskryminowany, że byłem na stażu po czym dostałem umowę zlecenie na jeden dzień i z powrotem wracam jako bezrobotny.
Dyskryminowany? Nie sądzę zwłaszcza, że stażu nie odbyłeś tylko przerwałeś.
Na to pytanie nie jestem Ci w stanie precyzyjnie odpowiedzieć, bo zależy to m.in. od aktualnych możliwości finansowych i programowych Twojego PUP. To tam musisz o to zapytać. Choć... osoby niepełnosprawne są zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz założeniami projektów unijnych na lata 2014-2020 osobami znajdującymi się w szczególnej sytuacji na rynku pracy, czyli w grupie defaworyzowanej.
Moim zdaniem szanse na ponowne skierowanie na staż są duże, pod warunkiem uzyskania profilu pomocy II.

Możesz mi jeszcze odpowiedzieć na pytanie
czy wyrejestrować i zarejestrować można się w ten sam dzień? Czy musi być jakiś okres przejściowy między tymi czynnościami?

W jednym i tym samym dniu nie można się wyrejestrować i zarejestrować ponownie.
W Twoim przypadku wyrejestrowanie nastąpi z dniem podjęcia pracy tj. 18.06.2015r. a biorąc pod uwagę, że
Capslock279 napisał:
Jednak pracodawca (...) zerwał ze mną umowę po jednym dniu pracy.
ponowna rejestracja może nastąpić najwcześniej 19.06.2015r. pod warunkiem posiadania dokumentu stwierdzającego rozwiązanie umowy, o którym wspomniałam w poście #2.

Tylko jeszcze nie złożyłem kopii umowy bo miałem na to 7 dni i dopiero dziś przyszła pocztą a wypowiedzenia czy tam zerwanie jeszcze nie doszło

To przede wszystkim złóż kopię umowy, a jak tylko otrzymasz dokument potwierdzający jej rozwiązanie, wysokość wynagrodzenia i składki będziesz mógł dokonać ponownej rejestracji.

Dostałem kopie rozwiązania umowy zlecenia na maila i wszystko co w tym rozwiązaniu jest napisane to "W związku z rezygnacją świadczenia usług przez Pracodawce-Użytkownika z dniem X rozwiązuje z panem umowę zlecenia numer X z dnia X" Czy to + sama umowa wystarczy czy mam coś jeszcze od nich uzyskać?

Czy okres tej krótkotrwałej umowy może decydować o przyznaniu Ci prawa do zasiłku dla bezrobotnych?

Z czego mogę uzyskać tą informację?

Aby uzyskać prawo do zasiłku dla bezrobotnych musisz mieć udokumentowaną/ne zatrudnienie lub pracę/ce zarobkowe trwające co najmniej 365 dni w okresie bezpośrednich 18 miesięcy przed rejestracją w PUP, z wynagrodzeniem co najmniej minimalnym i pełnymi składkami ZUS i FP.
Czy poza stażem pracowałeś w oparciu o umowę o pracę czy umowę cywilnoprawną np. zlecenie?

nie. Ten staż był moim pierwszym miejscem pracy

Zatem nie ma opcji otrzymania zasiłku dla bezrobotnych.
W mojej ocenie istnieje możliwość dokonania rejestracji w PUP na podstawie
Capslock279 napisał:
kopii rozwiązania umowy zlecenia na maila i wszystko co w tym rozwiązaniu jest napisane to "W związku z rezygnacją świadczenia usług przez Pracodawce-Użytkownika z dniem X rozwiązuje z panem umowę zlecenia numer X z dnia X"
ale ostatecznie tę kwestią musi rozstrzygnąć Twój PUP.

Mam jeszcze ostatnie pytanie jak teraz wygląda moja sytuacje jeżeli chodzi ubezpieczenie zdrowotne? Nie jestem w ogóle ubezpieczony czy jest jakiś okres wygaśnięcia tego ubezpieczenia ?

Ubezpieczenie z PUP obowiązuje jeszcze przez 30 dni od daty utraty statusu bezrobotnego.

Powrót