Staż a uzyskanie jednorazowych środków na rozpoczęcie działalności gosp

• Autor wątku Autor wątku Eres99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eres99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Od kilku miesięcy jestem osobą bezrobotną. Aktualnie posiadam prawie dwudziestoletnie doświadczenie w księgowości (praca w biurze rachunkowym). Po rozstaniu się z obecnym pracodawcą, chciałam uzyskać środki z PUP na rozpoczęcie usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych. Posiadam wszystkie niezbędne kwalifikacje, aby prowadzić taką działalność oraz doskonale znam rynek na którym mogę prowadzić usługi.
W chwili obecnej PUP nie dysponuje takimi środkami, natomiast otrzymałam propozycję stażu pracy w osiedlowym sklepiku który sprzedaje pieczywo i w sklepie spożywczym.
Czy propozycja pracy nie powinna być lepiej profilowana przez urzędnika. Zależy mi na tym aby podnosić swoje kwalifikacje zawodowe.
Czy przyjmując taki staż mogę równocześnie ubiegać się o środki na prowadzenie działalności i po ich otrzymaniu zrezygnować ze stażu.

Eres99 napisał:
otrzymałam propozycję stażu pracy w osiedlowym sklepiku który sprzedaje pieczywo i w sklepie spożywczym. Czy propozycja pracy nie powinna być lepiej profilowana przez urzędnika. Zależy mi na tym aby podnosić swoje kwalifikacje zawodowe.
Staż nie jest propozycją pracy, ale formą przekwalifikowania. Jeśli aktualnie na rynku pracy nie ma oferty dla księgowej, to jest dopuszczalne kierowanie bezrobotnego na staż/przyuczenie w innym zawodzie, gdzie zagwarantowane jest potem zatrudnienie.

Głównym zadaniem Urzędu Pracy jest "przywrócić" Panią na rynek pracy. Niekoniecznie musi to współgrać ze wspieraniem Pani ambicji rozwoju... o to może Pani zadbać sama jak już będzie Pani miała pracę.
Eres99 napisał:
Czy przyjmując taki staż mogę równocześnie ubiegać się o środki na prowadzenie działalności i po ich otrzymaniu zrezygnować ze stażu.
Odbywając staż zachowa Pani status bezrobotnego, także ubiegać się będzie można, natomiast czy środki zostaną przyznane zdecyduje Pani PUP. Jeśli środki urząd Pani przyzna, to wtedy staż będzie Pani mogła przerwać staż.

Ostatnia edycja:
Powrót