Staż a wolne.

• Autor wątku Autor wątku madziisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziisz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Od 6 czerwca rozpoczęłam staż w sklepie - Oczywiście pup jakby mnie 'zmusił' chociaż mówiłam, że planuje iść na studia a we wrzesniu mogę się wyprowadzać, ale nie o to chodzi. Staż jest na 5 miesięcy. 21 i 24 czerwca potrzebuje wolnego, ponieważ mam egzamin oraz badania lekarskie, zgłaszałam to kadrowej oraz swojej opiekunce, ona na to, że należą mi się dwa dni wolnego, więc żebym później tylko to zgłosiła i nie ma problemu. No prawda, ale przecież dopiero po przepracowaniu tego jednego miesiąca (30 dni) mi się to należy, więc jak?
Pod koniec tygodnia mam zamiar jeszcze raz o tym przypomnieć by nie było problemów.
Koleżanka co jest na stażu powiedziała mi, że to zależy jaki ma ona humor i, że może mi powiedzieć abym to odrobiła i okej, ale jeżeli nie to co mam wpisać na liście obecności 'Urlop' czy może 'nieobecność usprawiedliwiona' jak to wygląda? Bo jednak to dwa dni w jednym tygodniu.

Zgodnie z warunkami organizacji stażu bezrobotnemu przysługują 2 dni wolne za każde 30 dni odbytego stażu. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie dni wolnych „na zaś” tzn. przed nabyciem do nich prawa.

Należałoby zatem zapytać kadrową lub opiekunkę jak mają zamiar to rozwiązać technicznie, ponieważ ani 21 ani 24 czerwca dni wolne Pani jeszcze nie przysługują i nie może z nich Pani skorzystać, a "nieobecność usprawiedliwiona" może być np. [FONT=&quot]w przypadku stawiennictwa przed sądem lub organem administracji publicznej[/FONT].
Prawo do pierwszych 2 dni wolnych nabędzie Pani 6 lipca 2016 r. Nie wiem dlaczego ani kadrowa ani opiekunka nie widzą problemu, bo jednak problem jest, gdyż we wskazanym terminie nie może Pani jeszcze skorzystać z przysługujących na stażu dni wolnych.

Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest uzyskanie zgody PUP na Pani nieobecność na stażu usprawiedliwioną, ale niepłatną. Jednakże szczegółowo tę sprawę należy skonsultować ze swoim PUP.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Zgodnie z warunkami organizacji stażu bezrobotnemu przysługują 2 dni wolne za każde 30 dni odbytego stażu. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie dni wolnych „na zaś” tzn. przed nabyciem do nich prawa.

Należałoby zatem zapytać kadrową lub opiekunkę jak mają zamiar to rozwiązać technicznie, ponieważ ani 21 ani 24 czerwca dni wolne Pani jeszcze nie przysługują i nie może z nich Pani skorzystać, a "nieobecność usprawiedliwiona" może być np. [FONT=&quot]w przypadku stawiennictwa przed sądem lub organem administracji publicznej[/FONT].
Prawo do pierwszych 2 dni wolnych nabędzie Pani 6 lipca 2016 r. Nie wiem dlaczego ani kadrowa ani opiekunka nie widzą problemu, bo jednak problem jest, gdyż we wskazanym terminie nie może Pani jeszcze skorzystać z przysługujących na stażu dni wolnych.

Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest uzyskanie zgody PUP na Pani nieobecność na stażu usprawiedliwioną, ale niepłatną. Jednakże szczegółowo tę sprawę należy skonsultować ze swoim PUP.

W takim razie albo przyjde 21 pozniej do pracy, a nawyzej 24 odrobie w sobote ;) nawet nie mam jak isc do pup, bo mam takie godziny pracy, ze wcale nie pasuja ;)

Powrót