staż a zarysowania samochodu służbowego

• Autor wątku Autor wątku frezka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frezka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Jestem na stażu. tydzień temu szef wysłał mnie do poznania jechałem samochodem służbowym. Zaznaczę ze szybciej miałem robione psychologia testy na samochód służbowy. niestety wiezdzajac na bardzo mały parking zachaczylem o ścianę i zarysowalem bok samochodu. Teraz pokłuciłem się z szefem o to ze robie po 12h-16h na dzień i chce złożyć skargę w PUP. Szef powiedział że mam naprawić na własny koszt samochód. A jak to wygląda od strony prawnej. Dodatkowo dodam że szef poza starzowym płaci mi dodatkowe piniadze niewiele jak to jest podyktowane prawnie bo jak zgadzam się na staż to mi je obiecał dodatkowo. Proszę o jakieś rady co z tym samochodem bo wyczytałem coś że jako ze to była moja pierwsza "kolizja" nie może mi policzyć naprawy. Naprawa zarysowania to ok 800zł bo to 2 elementy w samochodzie ciężarowym do 3,5 tony czyli na kat.B.

czyli pracowałem za free? czy to nie powinno być tak że ponosze tylko część kosztów? przecież to cała moja wypłata, a to nie było celowe.

frezka napisał:
Szef powiedział że mam naprawić na własny koszt samochód. A jak to wygląda od strony prawnej.
Podpisywał Pan z pracodawcą jakikolwiek dokument o indywidualnej odpowiedzialności materialnej?
frezka napisał:
Dodatkowo dodam że szef poza starzowym płaci mi dodatkowe piniadze niewiele jak to jest podyktowane prawnie bo jak zgadzam się na staż to mi je obiecał dodatkowo.
Obaj łamiecie prawo.
Na jakim stanowisku odbywa Pan staż i jaki jest Pana zakres obowiązków?

1. nic z nim nie podpisywalem
2. stanowisko telemonter. Ogłoszenie było na stronie pup miałem przyjść na 1 bezpłatny dzień zobaczyć jak wygląda praca i jak mi się spodoba dostać umowę na okres prubny. Po 1 dniu dostałem informacje czy wyrażam zgodę na sta. Ja powiedziałem że tam za mało dają a on że nie zostawi mnie na na samym stażowym. Zgodziłem się ale myślałem że skoro ogłoszenie było na stronie pup to można coś załatwić by było doplacane do stazowego skoro ta praca wymaga pracy po 10+ godzin dziennie. Nieznam się na tym. co zrobić?

Powrót