staż a zawieszenie renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku myha1615
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myha1615

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
0d 1 kwietnia rozpoczynam staż,z tego względu musiałam zawiesić rentę rodzinną,która przekraczała 50% minimalnego miesięcznego wynagrodzenia co uniemożliwiało mi zarejestrowanie się w PUP jako osoba bezrobotna.
Nadal kontynuuje naukę w szkole zaocznej i tu moje pytania:

1) czy po zakończeniu stażu ZUS zwróci mi pieniądze za zawieszone miesiące czy będzie kontynuować wypłatę tylko od czasu zakończenia stażu

2)czy w czasie odbywania stażu istnieje możliwość odwieszania renty i nie będzie to kolidować z PUP

Zawieszenie renty rodzinnej nie umożliwia Pani rejestracji jako osoby bezrobotnej. Warunkiem takiej rejestracji jest brak prawa do renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę. Samo zawieszenie nie oznacza jednak by utraciła Pani prawo do takiej renty, więc rejestracja dotknięta jest błędem wynikającym z Pani oświadczenia, iż nie posiada Pani prawa do renty rodzinnej w takiej wysokości. To oświadczenie złożyła Pani pod odpowiedzialnością karną z art. 233 kodeksu karnego. Proponuję potwierdzić w urzędzie pracy, że został on poinformowany przez Panią, iż posiada Pani prawo do renty, jednak zawiesiła Pani tylko jej pobieranie.
Renta rodzinna jest świadczeniem, którego osoba spełniająca warunki nie może skutecznie się zrzec. Jedyną sytuacją umożliwiającą pozbawienie renty, jest wyłączenie się z kręgu uprawnionych (o ile są inne osoby uprawnione do tej renty).

to zrozumiałam, takie rozwiązanie zaproponował sam ZUS jako że UP chciał zaświadczenie że w momencie rejestracji nie pobieram żadach dochodów, wówczas ZUS rentę zawiesił z dniem 1 marca bieżącego roku a UP zarejestrował jednak żaden z urzędów nie udzielił informacji właśnie na to pytanie czy po odbyciu stażu i odwieszeniu renty zostanie ona zwrócona za czas zawieszenia czy po prostu kontynuowana od momentu zakończenia stażu i wyrejestrowania z UP

myha1615 napisał:
to zrozumiałam, takie rozwiązanie zaproponował sam ZUS
Nie zrozumiała Pani... Jako osoba uprawniona do renty nie mogła Pani się prawidłowo zarejestrować jako bezrobotna, ani odbywać stażu.

Oczywiście ZUS wznowi wypłatę od 1 dnia miesiąca, w którym złoży Pani wniosek o wznowienie wypłaty (nic więcej wstecz).

Powrót