Staż a zwalnianie pracowników etatowych

• Autor wątku Autor wątku n33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

n33

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Dzień dobry, odbywam aktualnie wraz z 3 innymi stażystami staż w pewnej firmie, ergo jest nas 4 stażystów. W firmie łącznie z szefem jest 5 pracowników etatowych, więc suma summarum rachunek się zgadza, bo z tego co wiem, nie wolno mieć więcej stażystów niż jest etatowców. Sęk w tym, że od 1.09 ubędzie 3 etatowców, bo mieli dość pracy za minimalną krajową i braku szans na jakąkolwiek podwyżkę. Czyli zostanie 2 etatowców i 4 stażystów.

Zostało nam lekko ponad 3 miesiące stażu - czy wobec tego MUP może zakończyć ten staż, ponieważ nagle wynikła sytuacja, w której jest więcej stażystów niż etatowców, tj. złamanie ustawy/umowy?

Dodam, że ja odbywam staż unijny, nie wiem, jak reszta, podejrzewam, że podobnie.

n33 napisał:
od 1.09 ubędzie 3 etatowców, bo mieli dość pracy za minimalną krajową i braku szans na jakąkolwiek podwyżkę. Czyli zostanie 2 etatowców i 4 stażystów. Zostało nam lekko ponad 3 miesiące stażu - czy wobec tego MUP może zakończyć ten staż, ponieważ nagle wynikła sytuacja, w której jest więcej stażystów niż etatowców, tj. złamanie ustawy/umowy?
Nie. Liczbę pracowników (w przelieczeniu na etaty) od którego zależy również liczba stażystów bada się na dzień złożenia wniosku o organizację stażu. Zatem spadek stanu zatrudnienia w trakcie Pana stażu nie musi oznaczać przerwania stażu... pod warunkiem, że jedyny pozostały pracownik nie zostanie opiekunem wszystkich stażystów, tj. podzieli się opieką z właścicielem.
Oczywiście każda zmiana opiekuna stażysty wymaga niezwłocznego zgłoszenia do UP.
n33 napisał:
Zostało nam lekko ponad 3 miesiące stażu - czy wobec tego MUP może zakończyć ten staż, ponieważ nagle wynikła sytuacja, w której jest więcej stażystów niż etatowców, tj. złamanie ustawy/umowy?
Nie ma podstaw do zerwania umów stażowych o ile wasz organizator o to nie zawnioskuje. Ale jeśli doszło do redukcji zatrudnienia to czy organizator (szef) zostanie opiekunem co najmniej jednego stażysty i zamierza was wszystkich zatrudnić po stażu?

Ostatnia edycja:
Teoretycznie po stażu zamierzał nas zatrudnić na kolejne 4 miesiące. Nie wiem, jak z opieką nad nami. Co do redukcji zatrudnienia, to nie było to intencją szefa, po prostu te 3 osoby same złożyły wypowiedzenie, bo im nie odpowiadały warunki finansowe.

n33 napisał:
Nie wiem, jak z opieką nad nami.
Opiekun stażu musi być związany z firmą i może sprawować opiekę na nie więcej niż 3 stażystami. Jeśli wyznaczony opiekun stażysty odchodzi z pracy, to trzeba wyznaczyć nowego opiekuna.

Ostatnia edycja:
Powrót