M
maciek166
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Witam. Jestem na stażu w urzędzie miasta (oczywiście z urzędu pracy)- 6 miesięcy i mam pytanie jak wygląda kwestia zwolnienie lekarskiego. Mianowicie chodzi mi o to, czy w przypadku choroby, gdy przyniosę zwolnienie powiedzmy na tydzień to po zakończeniu stażu będę miał to w papierach. Pytam dlatego, ponieważ wiem, że będąc normalnie zatrudnionym dostaje się świadectwo pracy i następny pracodawca ma w nie wgląd, czyli np. jak w jakiejś pracy sie olewało i chodziło na zwolnienia to potencjalni następni pracodawcy mogą nie chcieć zatrudnić gdyż uznają, że po co im leber. Osobiście jeśli miałbym zepsuć sobie papiery już na samym początku drogi zawodowej to wolałbym chodzić nawet chory do pracy, ale czytałem gdzieś, że po zakończeniu stażu nie są wpisywane zwolnienia. Dlatego chciałbym sie ostatecznie dowiedzieć/upewnić czy faktycznie jest tak, że nawet jak choruje na stażu to następny pracodawca się w żaden sposób o tym nie dowie. I jakie dokładnie dokumenty- co w nich jest dostaje po zakończeniu. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.