staż absolwencki a praca zdalna

• Autor wątku Autor wątku warlock24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warlock24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam możliwość pójścia na staż, znalazłem właściciela firm informatycznej, który być może byłby chętny przyjąć stażystę. Niestety siedziba firmy znajduje się na drugim końcu Polski, więc nie opłacałoby mi się tam jeździć czy wynająć stancję.

Czy urząd pracy zgodziłby się gdyby jakiś pracodawca z drugiego końca polski zgłosił się do nich z zapotrzebowaniem na moja skromną osobę? Czy staż trzeba koniecznie odbywać w tym samym mieście w którym znajduje się
Urząd Pracy?

:D ale przecież przy pracy zdalnej pracę wykonywał by pan na terenie swojego UP... :D

No właśnie nie wiem do końca gdzie miałaby odbywać się ta praca...
Urząd pracy powinien przyjąć wniosek i go rozpatrzyć - od decyzji urzędu w konkretnej indywidualnej sprawie będzie zależeć uruchomienie stażu.

wow miło to słyszeć, jest jeszcze mały problem z wypełnieniem wniosku, np.

[cytat:jaa0fx3w]2.Nazwa komórki organizacyjnej zakładu , w której będzie odbywany staż[/cytat:jaa0fx3w]

jeżeli będę przez cały okres stażu siedział w domu przed komputerem (tworzenie i testowanie baaaardzo skomplikowanej strony internetowej) a kontakt z pracodawcą będzie się odbywał tylko poprzez email, skype, gg to co mój pracodawca ma tutaj napisać? coś w stylu "praca zdalna"?

oczywiście jest jeszcze:
[cytat:jaa0fx3w]B/ metody nadzorowania przebiegu stażu :
instruktaż wstępny..............................................................................
instruktaż stanowiskowy.....................................................................
zatwierdzanie informacji zawartych w sprawozdaniu bezrobotnego[/cytat:jaa0fx3w]

i kompletnie nie wiem co tu napisać :what:

//dopisane

zapomniałem jeszcze zapytać: jeżeli ukończyłem szkołę, zyskalem status absolwenta to według przepisów mam 12 miesięcy na znalezienie sobie miejsca stażu a nie na znalezienie i odbycie? Czyli jeżeli pójdę na staż w 11 miesiącu od uzyskania statusu absolwenta to i tak mogę liczyć na staż 12 miesięczny?

Mimo wszystko podejrzewam, że urząd pracy nie zgodzi się na staż w takich warunkach, choć kto wie ... :what:

Powrót