STAŻ absolwencki / stypendium / terminy

• Autor wątku Autor wątku HOWARD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HOWARD

Użytkownik
Odpowiedzi
202
Dobry wieczór,

Chciałbym prosić o wytłumaczenie mi jednej kwestii.

Osoba odbywa staż absolwencki od 16. marca.
Wraz z końcem miesiąca marca pracodawca przesłał podpisaną przez tego stażystę listę obecności do Urzędu Pracy. W połowie kwietnia stażysta otrzymuje informację - decyzję z UP - o zgodzie na udzielenie stypendium w wysokości ponad 500 zł brutto.
W poniedziałek dnia 30 kwietnia pracodawca zamierza wysłać UP listę obecności za miesiąc kwiecień.

Pytanie:

Kiedy i za jaki okres (w maju? i to za 14 dni marca i cały kwiecień??) najwcześniej otrzyma stażysta wypłatę stypendium w przypadku gdy podał nr rachunku bankowego w dokumentach?

To jest pytanie do PUP, a nie do naszego Forum.

To UP określa, kiedy przelewa pieniądze. Jest to jeden termin dla wszystkich, którzy otrzymują stypendium. W moim UP zawsze wisiała kartka z terminami.

No ale czy to będzie pierwsza wypłata TYLKO za te 14 dni marca, czy też za 14 dni marca + cały kwiecień to TYLKO UP wie, tak? :)

Czy to tak trudno zadzwonić do PUP i zapytać?
My nie wiemy jakie terminy ustalił PUP, nie wiemy nawet o jakie miasto chodzi. :-)

Nie no, nie jest problemem telefon, tylko że akurat wczoraj mnie naszła taka myśl kiedy byłaby szansa na stypendium (z czegoś żyć trzeba)

Może Pan Darek mi odpowie.

Chodzi o UP Kęty :)

Stypendium za marzec powinien Pan otrzymać w kwietniu, a za kwiecień w maju. O terminy płatności należy zapytać w UP. Podstawą wypłaty stypendium jest złożenie oświadczenia o przychodach uzyskanych w danym miesiącu (a właściwie o ich nie uzyskaniu). Nie złożenie tego oświadczenia powoduje wstrzymanie wypłaty.

Dziękuję za odpowiedź!

Wszystko się zgadza.
Czyli wpłata jest dokonywana na bieżąco. :)

Miłej niedzieli

Powrót