Staż dla bezrobotnych i studia zaoczne

• Autor wątku Autor wątku hutalke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hutalke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam 21 lat, pracuję aktualnie na umowę zlecenie oraz studiuję zaocznie. Chciałabym się postarać o staż dla bezrobotnych, ale wcześniej znaleźć konkretną firmę, która chciałaby mnie na taki staż przyjąć (w celu uniknięcia sytuacji, że się zwolnię, a zostanę bez pracy).
Stąd pytania:
Czy jako student zaoczny w ogóle mam taką możliwość?
Czy jest jakiś próg dochodowy, którego nie mogę przekroczyć, żeby była możliwość przyjęcia mnie na staż? (Pracuję regularnie po 40h w tygodniu od stycznia 2016 na umowę zlecenie, zarabiam więcej niż minimalna krajowa w miesiącu).
Czytałam, że stażyście przysługują 2 dni wolne po każdych przepracowanych 30 dniach. Wyjeżdżam w sierpniu na ponad tydzień na wakacje za granicę, więc nie będę mogła być fizycznie w pracy. Czy to mnie dyskwalifikuje jak na razie z podjęcia stażu?
Dodam, że pracuję w firmie produkcyjnej, studiuję FiR i staż bym chciała podjąć w biurze rachunkowym.

Ostatnia edycja:
hutalke napisał:
Czy jako student zaoczny w ogóle mam taką możliwość?
To, że Pani studiuje zaocznie nie przeszkadza, ale to, że aktualnie Pani pracuje, co dyskwalifikuje Panią do dokonania rejestracji jako bezrobotna już tak.
hutalke napisał:
Czy jest jakiś próg dochodowy, którego nie mogę przekroczyć, żeby była możliwość przyjęcia mnie na staż? (Pracuję regularnie po 40h w tygodniu od stycznia 2016 na umowę zlecenie, zarabiam więcej niż minimalna krajowa w miesiącu).
Stażysta nie może zarabiać dodatkowo (poza stypendium, które wypłaca PUP za odbywanie stażu) nawet 1 zł.

Tak, wiem, że musiałabym się zwolnić z pracy.
Chodzi mi bardziej czy jest sens to robić teraz skoro planuję wyjechać na wakacje (bo nie wiem czy potrzeba wolnych dni na czas wyjazdu nie dyskwalifikuje mnie z podjęcia stażu).

Powrót