staż dni wolne

• Autor wątku Autor wątku xwomen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xwomen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam pytanie odnosnie dni wolnych. staz zaczeam 28pazdziernika 2009r koniec 7.03,2010r. ile przysluguje mi dni wolnych i kiedy moge je wykorzystac ? w 2009r wzielam na poczatku grudnia 2 dni wolnego nastepnie mialam 6 dni wolnego w lutym (ostatni dzien wykorzystany wolny22lutego) dzis wplynely pieniadze za staz zdziwienie bo 671,70zł zadzwonilam do urzedu i mi poinformowali ze to jest odebrane za 22 luty bo ten dzien mi sie wolny nie nalezal , nalezalby sie w przypadku gdybym wziela go po 29 lutym . prawidłowo zostało mi odliczone za ten dzień od kwoty wypłaty. prosze o komentarz

Łącznie z tytułu stażu w okresie od 22.10.2009 - 07.03.2010 przysługuje stażyście 8 dni wolnych. 2 dni wolne przysługują za każde 30 dni kalendarzowych odbytego stażu.

Istotne znaczenie będzie mieć tutaj przepis art. 53 ust. 7a (zdanie trzecie) ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, zgodnie z którym Za ostatni miesiąc odbywania stażu pracodawca jest obowiązany udzielić dni wolnych przed upływem terminu zakończenia stażu
Moim zdaniem w tym przypadku w okresie 08.02.2010 - 07.03.2010 (ostatni miesiąc stażu) mogła Pani wykorzystać pozostałe 6 dni wolnych.

Możliwa jest jednak również interpretacja, że te ostatnie 2 dni wolne mogła Pani wykorzystać dopiero po dniu 25.02.2010.

czyli nie ma jednoznacznej odpowiedzi ? znam ten przepis i właśnie też nie jestem pewna jaka powinna byc decyzja na 100%. czy jesli możliwe jest dwojaka interpretacja przepisu to urząd powinien rozpatrywać ja na korzyść interesanta prawda ?chyba jest taki przepis o ile sie nie myle ?

Powrót