Staz duży problem

• Autor wątku Autor wątku Awir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Awir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam jestem w bardzo trudnej sytuacji i nie wiem sam co zrobić
mam staż na 6 miesięcy z urzędu pracy i teraz jestem miesiac na zwolnieniu lekarskim czyli nie ma mnie miesiąc w pracy ( i za ostatni tydzień nie mam zwolnienia)
dzwoniłem dziś do mojego pracodawcy który nie chce mi podpisać listy tej na koniec miesiąca gdzie mam wpisane 3 tygodnie choroby i 7 dni nieobecności.
I teraz nie wiem co zrobić. Mam iść do urzędu powiedzieć że nie chce mi podpisać listy?
I czy po mimo że jestem teraz na kolejnym chorobowym do połowy grudnia
ma on prawo zrobić coś by przerwano mi staż ?
Proszę o pomoc, jestem pod ścianą i sam nie wiem teraz co robić.

Awir napisał:
nie ma mnie miesiąc w pracy ( i za ostatni tydzień nie mam zwolnienia)
Nie masz ani zwolnienia, ani też nie było Cię w pracy przez 7 dni? Zatem staż zostanie przerwany że się tak wyrażę "z urzędu" z uwagi nieusprawiedliwioną nieobecność podczas więcej niż jednego dnia stażu - 9. 2.Rozporządzenie MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych.

Podpisać Ci listę obecności musi, więc w tej kwestii możesz śmiało interweniować w PUP, ale nie łudź się, że przy 7 NN-kach utrzymasz się na stażu niezależnie czy aktualnie jesteś na zwolnieniu czy nie.

Kiepsko czyli jak przerwą mi staż żadnego wynagrodzenia nie dostanę chociaż za te 3 tygodnie chorobowego ?
i wgl dobrze się orientuje że ogólnie przysługuje 90 dni chorobowego ?

Ostatnia edycja:
Za te 3 tygodnie przed NN-kami (za okres poświadczony zwolnieniem lekarskim) stypendium otrzymasz, od NN-ek już nie.

A jak teraz mi przerwą staż to prawda że będę musiał go w całości spłacić ?
Czy to tylko jakieś plotki.

Stypendium zwracać nie musisz. Natomiast zwracasz koszty badań lekarskich i refundowanych dojazdów (jeśli te formy były przez PUP opłacone) no i tracisz status bezrobotnego na 120,180 lub 270 dni.

Okej czyli sobie podsumuję, jak jutro pójdę z tą listą do urzędu pracy i przedstawie im sytuację o tym że pracodawca nie chce dać podpisu a zobaczą 7 dni nieobecności nieusprawiedliwionej to mnie zwolnią.
Ale będę mógł pójść tego 15.12.2014 do banku po wynagrodzenie za te 3 tygodnie na których byłem na chorobowym.
Dobrze to wszystko zrozumiałem tak ?

Powrót