Staż EFS, a dalsza forma zatrudnienia przez pracodawcę.

• Autor wątku Autor wątku amperos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amperos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Jestem stażystą EFS.
Staż trwa 10 miesięcy. Kończy się w ostatni piątek listopada 2014 roku.

Mam do Was pytanie.
Jaką formę zatrudnienia może zaproponować pracodawca po zakończonym stażu ?

Taką do jakiej jest zobowiązany umową zawartą z podmiotem, który na staż skierował i opłaca Twoje stypendium.
Nie znając treści umowy, nie zgadniemy jak jest w tym konkretnym przypadku.

A więc zostałem sprzedany jako murzyn. Ciekawe ...

Nie wiem czy to co napiszę teraz pomoże w ustaleniu mojej dalszej ścieżki zawodowej ale spróbować nie zawadzi.

A więc tak. W piśmie zatytułowanym "Oświadczenie osoby bezrobotnej skierowanej do odbycia stażu u pracodawcy" ze znaczkiem EFS w "dziale ?" "Przyjmuję do wiadomości, że" w podpunkcie 13 napisano:
" Po zakończeniu stażu jeśli stażysta zostaje zatrudniony na umowę o pracę musi zglosić ten fakt w ciągu 7 dni. Natomiast jeśli nadal jest osobą bezrobotną zgłasza się do urzędu pracy na potwierdzenie gotowości."

W sumie rozumiem z tego tyle, że mogę zostać zatrudniony na umowę o pracę.

Jednak pracodawca, twierdzi, że najprawdopodobniej o ile mnie zatrudni to będzie to umowa o dzieło lub z (jego wielką dobrą wolą) umowa zlecenie na okres jednego miesiąca.

O ile to co zamieściłem jest niewystarczające na odpowiedzenie na moje wcześniejsze pytanie prosiłbym o informację czy PUP lub pracodawca jest zobowiązany lub może pokazać mi umowę zawartą między nimi ?

Oraz czy PUP może wykreślić mnie z listy bezrobotnych (lub do niej nie przyjąć - zależy jak na to spojrzeć) jeśli nie zgodzę się na zatrudnienie na umowie o dzieło lub umowie zlecenie ?

Niestety, nie jest wystarczające, bo nadal nie znamy postanowień umowy pomiędzy organizatorem stażu a PUP.
Ani PUP, ani pracodawca nie są też zobligowani do pokazywania umowy, ale myślę, że nie powinno być problemu, abyś uzyskał z PUP informację odnośnie warunków zatrudnienia czy też powierzenia pracy zarobkowej po stażu.
amperos napisał:
czy PUP może wykreślić mnie z listy bezrobotnych (lub do niej nie przyjąć - zależy jak na to spojrzeć) jeśli nie zgodzę się na zatrudnienie na umowie o dzieło lub umowie zlecenie ?
Może, ale tylko w przypadku gdy oferta pracodawcy będzie spełniała przesłanki tzw. "odpowiedniej pracy", a Ty odmówisz bez uzasadnionej przyczyny.

Odpowiednia praca oznacza to zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy - art. 2 ust. 1 pkt. 16 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Podpinam się do tematu. Jestem na stażu z EFS trwa on 5 miesięcy i kończy się ostatniego listopada 2014 roku. W umowie pracodawca ma zapis, że zobowiązuje się do zatrudnienia jednego bezrobotnego (czyli mnie) na czas określony w pełnym wymiarze czasu pracy po zakończonym stażu.
Dzisiaj pracodawca poinformował mnie, że zatrudni mnie na umowę o pracę tylko na jeden miesiąc, albo na umowę zlecenie też tylko na jeden miesiąc. Potem mnie zwolni i ewentualnie mogę pracować u niego na czarno... Czy taka praktyka jest zgodna z umową, którą pracodawca zawarł z urzędem pracy?

Niezgodna. Pracodawca jeśli nie wywiąże się ze zobowiązania i nie przedstawi wiarygodnego tłumaczenia do PUP takiego stanu rzeczy poniesie konsekwencje przewidziane w umowie z PUP. Miej również świadomość, że próbując "wykręcić się" z obowiązku może na Ciebie zrzucić odpowiedzialność za niepodjęcie pracy po stażu, także na Twoim miejscu poważnie zastanowiłabym się nad zawiadomieniem PUP o "propozycji" pracodawcy (chodzi mi o propozycji nielegalnego świadczenia pracy)... zanim on to zrobi i przeinaczy fakty.

Praca na czarno jest niezgodna z prawem i zagrożona sankcjami prawnymi zarówno dla tego kto ją powierza jak i dla tego kto ją wykonuje.

Ostatnia edycja:
A na jaki okres czasu pracodawca jest zobowiązany zatrudnić stażystę po zakończeniu stażu? W umowie nie jest to określone, a przynajmniej ja tego nie zauważyłam

W umowie (mam na myśli umowę zawartą pomiędzy PUP a pracodawcą) nie ma wskazane ile ten czas określony ma trwać? Jesteś pewien, czytałeś ją? Czy w takim razie w treści umowy jest jakiekolwiek odniesienie do danych zawartych we wniosku jaki pracodawca składał aplikując o zorganizowanie stażu? Być może w nim należy szukać odpowiedzi...

Ostatnia edycja:
Witam!
Postanowiłam do Państwa napisać, bo już nie wiem kogo mam się poradzić... Nigdzie i od nikogo nie mogę uzyskać rzetelnych odpowiedzi.
Zacznę od tego, że mój staż rozpoczął się 12.05-10.11.2014 po czym miałam zostać zatrudniona na 3 miesiące. Nie zostałam, ponieważ moja szefowa przedłużyła mi staż czyli zamiast zakończyć się 10.11 skończyć się ma 28.12.2014. Zrobiła to bez mojej wiedzy i oczywiście zgody. Nie wiem czy powinnam dostać jakiś aneks czy coś poświadczającego, że mój staż został mi przedłużony? Jest to ważne?
Do dnia dzisiejszego (17.12.2014)jak na razie szefowa na temat umowy jeszcze ze mną nie rozmawiała.
Problem polega na tym, że czuję się oszukana pod względem przedłużenia stażu bez mojej wiedzy i zgody. Boję się, że ona znów mi przedłuży staż, ponieważ jestem kosmetologiem a w mojej miejscowości nie ma zbyt wielu kosmetologów.
Czy mogę zrezygnować z pracy po stażu ? Będę jakoś ukarana? I czy w ogóle pracodawca może przedłużyć staż bez mojej wiedzy?

Proszę o pomoc, z poważaniem Julia.

julka260 napisał:
Zrobiła to bez mojej wiedzy i oczywiście zgody. Nie wiem czy powinnam dostać jakiś aneks czy coś poświadczającego, że mój staż został mi przedłużony? Jest to ważne?
Stronami umowy są PUP i pracodawca, zatem aneksu nie podpisujesz, natomiast o przedłużeniu stażu powinnaś zostać powiadomiona przez PUP.
O ile przedłużenie stażu nie jest wynikiem niezrealizowania go prawidłowo w zaplanowanym terminie, to kwestia jego przedłużenia moim zdaniem powinna zostać z Tobą skonsultowana.
julka260 napisał:
Czy mogę zrezygnować z pracy po stażu ? Będę jakoś ukarana?
Jeśli będzie to oferta pracy "odpowiedniej" a odmowa będzie nieuzasadniona, to zostaniesz pozbawiona statusu bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni. O odpowiedniej pracy możesz poczytać kilka postów wyżej.
julka260 napisał:
czy w ogóle pracodawca może przedłużyć staż bez mojej wiedzy?
Jeśli realizacja stażu na okres określony w umowie przebiegła bez komplikacji, to uważam, że przedłużenie go bez Twojej zgody nie było właściwe, ale na tym etapie powinien to zweryfikować PUP przed podjęciem decyzji o przedłużeniu stażu. Istotne są tutaj argumenty jakimi posłużyła się szefowa w piśmie do PUP, czy znasz je?

Ostatnia edycja:
Nie wiem jakimi się posłużyła, ponieważ szefowa ze mną w ogóle nie rozmawia. Domyślam się, że podała coś takiego: że ja nie jestem pewna czy chcę pracować w zawodzie. Czy może dalej mi go przedłużyć? W ogóle można przedłużyć staż z funduszu europejskiego?

Opierając się na domysłach nie jestem w stanie ocenić czy szefowa i PUP postąpili właściwie.
Zrób tak: skontaktuj się przede wszystkim z PUP i ustal czy Twoje przedłużenie stażu jest efektem niezrealizowania programu planu w terminie czy może został on przedłużony wyłącznie na wniosek pracodawcy. Jeśli to drugie, to śmiało zapytaj dlaczego nie zapytano Cię o zgodę przed podjęciem decyzji biorąc jednocześnie pod uwagę obowiązek pracodawcy do zatrudnienia po ustalonym pierwotnie terminie stażu.
julka260 napisał:
W ogóle można przedłużyć staż z funduszu europejskiego?
Zależy od konstrukcji i założeń konkretnego projektu UE.

Ostatnia edycja:
A jeśli przypuśćmy, że znów planuje mi przedłużyć staż, to czy mogę przedstawić urzędowi inne zatrudnienie? i wtedy obędzie się bez konsekwencji czy jak to jest?

julka260 napisał:
czy mogę przedstawić urzędowi inne zatrudnienie? i wtedy obędzie się bez konsekwencji czy jak to jest?
Możesz. W tej sytuacji to będzie najlepsze rozwiązanie i żadnych konsekwencji nie będzie.

Ostatnia edycja:
Powrót