staz efs

• Autor wątku Autor wątku kiwii91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiwii91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie , prosze o pomoc od jutra zaczynam szkolenie z efs i nie rozumiem kompletnie ile co, kiedy i za co będę dostawać o to kawałek regulaminu ;)
Osobom uczestniczącym w szkoleniu zawodowym przysługuje stypendium szkoleniowe w wysokości 6,10 zł brutto (wraz z narzutami) z kosztami płatnika za godzinę uczestnictwa w szkoleniu. Do stypendiów szkoleniowych, które są przychodem otrzymujących je Uczestników projektu, będą stosowane zasady obowiązujące do naliczania podatku i składek na ubezpieczenie społeczne od wynagrodzeń. Stypendium nie przysługuje za godziny nieobecności na szkoleniu. Zatem wysokość wypłacanego stypendium jest uzależniona od liczby godzin szkolenia, w których uczestnik projektu uczestniczył.
15. Osobom uczestniczącym w stażach zawodowych przysługuje stypendium stażowe. Wysokość stypendium wynosić będzie 1600 zł brutto/1osobę/1m-c wraz z pochodnymi za przepracowany miesiąc. Średni czas trwania stażu to 3 miesiące. Stypendium nie przysługuje za czas nieobecności na praktyce zawodowej nieudokumentowanej stosownym zaświadczeniem lekarskim.

Mianowicie chodzi o to czy ja będe miała 6,10 brutto/h czy 1600zł/mc . ?
Jutro mam spotkanie z doradcą zawodowym i czy to też jest płatne ?
Z góry dziekuje za pomoc , bo nic kompletnie nie rozumiem :o

kiwii91 napisał:
Mianowicie chodzi o to czy ja będe miała 6,10 brutto/h czy 1600zł/mc . ?
A zaczynasz szkolenie czy staż? Czy szkolenie nie jest przypadkiem pierwszą formą, a po jego zakończeniu zaczniesz staż?

Tak najpierw szkolenie później staż. Czyli mam rozumieć,ze najpierw te 6,10/brutto a pozniej zabierają te 6,10 i na stazu dostaje 1600/mc ?

Dokładnie tak. Stypendium szkoleniowe zależy od liczby godzin szkolenia, dlatego tutaj realizator posłużył się stawką godzinową, ponieważ liczba godzin jest ruchoma. Natomiast w przypadku stażu liczba godzin jest stała i dlatego stypendium określone już zostało w kwocie miesięcznej.

Dziękuje bardzo za odpowiedz, :) !! Jeszcze chciałam zapytac o co chodzi w tym co zaznaczyłam na różowo
Osobom uczestniczącym w szkoleniu zawodowym przysługuje stypendium szkoleniowe w wysokości 6,10 zł brutto (wraz z narzutami) z kosztami płatnika za godzinę uczestnictwa w szkoleniu. Do stypendiów szkoleniowych, które są przychodem otrzymujących je Uczestników projektu, będą stosowane zasady obowiązujące do naliczania podatku i składek na ubezpieczenie społeczne od wynagrodzeń. Stypendium nie przysługuje za godziny nieobecności na szkoleniu. Zatem wysokość wypłacanego stypendium jest uzależniona od liczby godzin szkolenia, w których uczestnik projektu uczestniczył.
15. Osobom uczestniczącym w stażach zawodowych przysługuje stypendium stażowe. Wysokość stypendium wynosić będzie 1600 zł brutto/1osobę/1m-c wraz z pochodnymi za przepracowany miesiąc. Średni czas trwania stażu to 3 miesiące. Stypendium nie przysługuje za czas nieobecności na praktyce zawodowej nieudokumentowanej stosownym zaświadczeniem lekarskim.

Najprościej rzecz ujmując narzuty to wszystkie obowiązkowe obciążenia, które zostały narzucone na płatnika... obok wynagrodzeń (w tym przypadku stypendiów).
Podsumowując, te wskazane kwoty (stawka godzinowa przy szkoleniu i miesięczna przy stażu) to kwoty brutto, więc do ręki otrzymasz mniej.

Powrót