Staż, gwarancja umowy o pracę i ciąża.

• Autor wątku Autor wątku kruszon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruszon1

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam.

Od 1 lutego rozpoczęłam 4-miesięczny staż z urzędu pracy, w którym jest adnotacja że po jego przebyciu, mam 100% gwarancję, automatycznie mam otrzymać stałą umowę o pracę. Jednak na dniach, po zrobieniu testu ciążowego,okazało się, że jestem w ciąży, w którym tygodniu dopiero dowiem się u lekarza,ale są to początki. Kiedy skończy się staż 1 czerwca, przypuszczam,że będzie to 3-4 miesiąc ciąży. Co w takiej sytuacji?? ponieważ czytałam dużo w internecie i są rozbieżne opinie. Jedni piszą, że kończę staż i to by było na tyle. Inni zaś piszą, że jeśli skończę staż i popracuje jeszcze miesiąc na stałej umowie (30 dni opłacania składek chorobowych),to mogę iść na zwolnienie do końca ciąży i potem na macierzyński. Jak dla mnie jest to dziwna sytuacja, ponieważ wiedząc o ciąży,tak naprawde oszukałabym pracodawcę, nie mówiąc mu o tym,że jestem w ciąży, ale jeśli bym o tym powiedziała, to jaka wersja jest prawdziwa???(staż i koniec? czy miesiąc pracy, zwolnienie i macierzyński??)
Jakie mam prawa w tej sytuacji?? Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
"Bycie" w ciąży nie równa się z automatu zwolnieniu lekarskiemu.
O ile będziesz zdolna do pracy w trakcie tych 4 miesięcy stażu oraz później, to ciąża nie przeszkadza w świadczeniu pracy... Co najwyżej pracodawca ma obowiązek Cię zwolnić z pewnych czynności, o ile stanowisko pracy nie może zostać dostosowane dla ciężarnej. Generalnie ciąża nie jest przeciwskazaniem ani do odbywania stażu, ani do podjęcia pracy po jego zakończeniu (ZUS na pewno będzie miał to na uwadze kiedy dostrzeże krótki okres zatrudnienia przy wypłacaniu po porodzie zasiłku macierzyńskiego).
Przede wszystkim pracodawcy boją się zatrudnienia ciężarnych (nawet tych po stażu) z uwagi na kontrole ZUS. Dlatego też z reguły uciekają od obowiązku zatrudnienia, co ułatwiają same ciężarne okazując zwolnienie lekarskie... niemożliwe jest bowiem zatrudnienie pracownika podczas zwolnienia lekarskiego... w ciąży czy nie.
Dopóki świadczysz czynnie staż ciąża nie stanowi powodu przerwania stażu.

Powrót