Staż i L4

• Autor wątku Autor wątku gandzia85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gandzia85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie jestem na stażu z UP, niestety od 21 dni jestem na chorobowym L4 (mam uszkodzone struny głosowe) i niestety głos nie chce wrócić nie ma żadnej poprawy .... co robić kiedy szefowa nakłania mnie do pracy na L4 bo powiedziała że to że nie mam głosu to nie choroba ??? na razie powiedziałam, że nie podejmę pracy będąc na L4 .... ale grozi mi że załatwi mi wykreślenie z UP :/ byłam w UP moja koordynatorka powiedziała, że na tą firmę jest bardzo dużo skarg że firma wymusza na stażystach dziwne zachowania (np. praca w niedziele i po 22) i żebym ciągła zwolnienie jak najdłużej aby to firma złożyła wniosek o zamiane mojej osoby na innego stażyste .... co robić aby poradzić sobie z pracodawcą a przy okazji nie narobić sobie problemów ??? pomoże ktoś ??

gandzia85 napisał:
co robić kiedy szefowa nakłania mnie do pracy na L4 bo powiedziała że to że nie mam głosu to nie choroba ???
Wyłączyć telefon i nie odbierać tego typu widomości. Na zwolnieniu lekarskim nie wolno Ci pracować i tyle, a opinia, prośby czy groźby pracodawcy są tutaj bez znaczenia. Należy pisemnie poinformować PUP o działaniach pracodawcy.
gandzia85 napisał:
grozi mi że załatwi mi wykreślenie z UP :/
Szefowa przecenia chyba swoje możliwości. Żeby usunąć Cię z szeregów bezrobotnych, Twoje zwolnienie musiałoby przekroczyć 90 dni. A ona nie ma mocy sprawczej, żeby pozbawiono Cię statusu bezrobotnego za chwilową niezdolność do pracy.
gandzia85 napisał:
byłam w UP moja koordynatorka powiedziała, że na tą firmę jest bardzo dużo skarg że firma wymusza na stażystach dziwne zachowania (np. praca w niedziele i po 22) i żebym ciągła zwolnienie jak najdłużej aby to firma złożyła wniosek o zamiane mojej osoby na innego stażyste ....
Żenująca porada ze strony Pani koordynator... zarówno jeśli chodzi o sugestię dotyczącą udawania choroby jak i pomysłu, żeby firmie, na którą są skargi dać kolejną osobę do wyzysku. Brawo! Cóż za cudowny pomysł urzędniczy. Tutaj mam radę: więcej z tą Panią nie rozmawiaj, bo jej porady są nieetyczne, a wręcz sprzeczne z prawem. Sugerowałabym kolejną rozmowę już z jej przełożonym.

Ostatnia edycja:
Dzięki za radę .... ale jeśli choroba przekroczy 90 dni ??? dość poważne ustrojstwo się do mnie przyczepiło jest możliwość że nie odzyskam w pełni głosu :/ to mogą mnie wykreślić ??

gandzia85 napisał:
ale jeśli choroba przekroczy 90 dni ??? (...) to mogą mnie wykreślić ??
Nie tylko mogą a muszą. Ponownej rejestracji będziesz mogła dokonać po odzyskaniu zdolności do pracy.
Poza utratą statusu bezrobotnego nie grożą Ci inne konsekwencje z tytułu przerwania stażu.

Dziękuję za odpowiedź :) a jeszcze mam jedno malutkie pytanko czy liśli od 22 czerwca jestem na l4 i za czerwiec lista obecności została oddana do PUP to czy za lipiec też trzeba jakąś listę obecności zanieść do PUP skoro ani jednego dnia nie byłam w lipcu na stażu ???

Trzeba, ale to już jest sprawa pracodawcy. Lista obecności zawiera wtedy odpowiednie oznaczenie dotycz. choroby oraz podpis i pieczęć organizatora stażu.

Powrót