Staż i należne wolne z powodu studiowania

• Autor wątku Autor wątku wojtek2s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek2s

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam Was serdecznie. Wiem, że w kodeksie pracy zapisane jest coś takiego, że pracodawca ma obowiązek dać pracownikowi wolne na czas dojazdu i powrotu ze studiów (studia zaoczne), jeśli poinformuje go o tym, że podnosi kwalifikacje. Czy w przypadku stażu z projektu unijnego to prawo dotyczy również stażysty?

Pozdrawiam!

a konkretnie w którym miejscu bo nie kojarzę takich uregulowań w kp?

Organizator stażu nie musi udzielać stażyście wolnego w związku ze studiami.

Słyszałem o tym prawie z ust prawnika więc przyjalem że to prawda. Wspominał też że niewielu pracodawców o tym wie ale że warto ich uswiadamiac. Zapomnialem jednak zapytać czy odnosi się to też do stazystow.. Może ktoś powiedzieć dlaczego mnie to nie dotyczy czy mowicie tak bo o tym nie slyszeliscie ?

Nawet jeżeli taki zapis byłby w Kodeksie Pracy :what:, to nie ma to znaczenia. Staż o którym piszesz to forma aktywizacji przewidziana w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Szczegóły reguluje rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych. Ani w ustawie ani w tym rozporządzeniu nie ma zapisów nakazujących organizatorowi udzielania takiego wolnego.

Powrót