Staż-Jak to rozumieć

• Autor wątku Autor wątku Marcelin92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcelin92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam , chcę przerwać staż z własnej winy nie odpowiada mi, na stronie swojego UP znalazłem taki przepis :
"Osoba, która z własnej winy nie ukończyła stażu, jest obowiązana do zwrotu kosztów stażu (w tym kosztów badań lekarskich lub psychologicznych mających na celu stwierdzenie zdolności bezrobotnego do odbycia stażu)"

Jak to rozumieć czy możliwy jest przy tym zwrot całych kosztów stypendium?

Musisz zwrócić wszystkie koszty, które poniósł urząd pracy. Jedynym sposobem jest rozwiązanie stażu przed podjecie innej pracy. Wtedy do urzędu dostarczasz kopie umowy o prace i nic im nie oddajesz.

To ja wiem , ale chodzi mi właśnie co się wlicza do tych kosztów czy stypendium które dostałem też ? przecież to dostałem za przepracowany czas pracy.

niestety ale wlicza sie... ostatnio bylam na bonie stażowym ;)

Ale ja nie mam żadnego bonu, tylko staż z UP finansowany przez EFS na czas 4miesiace +2 zatrudnienia.

Marcelin92 napisał:
Ale ja nie mam żadnego bonu, tylko staż z UP finansowany przez EFS na czas 4miesiace +2 zatrudnienia.
Marcelin92 napisał:
chcę przerwać staż z własnej winy nie odpowiada mi, na stronie swojego UP znalazłem taki przepis : "Osoba, która z własnej winy nie ukończyła stażu, jest obowiązana do zwrotu kosztów stażu (w tym kosztów badań lekarskich lub psychologicznych mających na celu stwierdzenie zdolności bezrobotnego do odbycia stażu)" Jak to rozumieć czy możliwy jest przy tym zwrot całych kosztów stypendium?
Drugorzędną sprawą jest to, co jest napisane na stronie internetowej, najistotniejsze jest to, co masz napisane w swoich dokumentach z PUP, które podpisywałeś.
Informacje na stronie mogą być ogólne tzn. dotyczyć ogólnie staży organizowanych ze wszystkich możliwych pul/transz środków jakie otrzymuje PUP. Choć w mojej opinii na 95% zwrot stypendium Ci nie grozi, bo jest to substytut wynagrodzenia za wykonaną pracę, ale aby mieć stuprocentową pewność zacytuj albo załącz skan/zdjęcie tę część podpisanego przez Ciebie dokumentu z PUP, która mówi o konsekwencjach w przypadku przerwania stażu.

W tym jest cały problem że ja nie dostałem żadnej umowy, umowa była podpisana przeze mnie w Urzędzie i potem przez pracodawcę . Nie mam żadnych dokumentów. Jak to możliwe?

Powrót