Staż - kolejne starcie

• Autor wątku Autor wątku agacia90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agacia90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Cześć!

Mam następującą sprawę - mieszkam w mieście X (tutaj kończę studia stacjonarne - wiem, że mogę się zarejestrować dopiero po ukończeniu tych studiów). Pochodzę z miasta Y.

Byłam dziś w jednej spółce na rozmowie kwalifikacyjnej (w mieście X). Zaproponowali mi staż właśnie tutaj.

Moje pytania:
a) czy mogę zameldować się na pobyt czasowy w miejscowości X i zarejestrować się do PUP właśnie tutaj?
b) czy będąc zarejestrowana w miejscowości Y w PUP (czyli rodzinnym mieście) mogę odbyć staż w mieście X?
c) czy mogę zarejestrować się np. 1 lipca, a, mając "pewną posadę" u pracodawcy już 2 zgłosić, że mam ten staż? czy muszę odczeka jakiś okres czasu przed jego rozpoczęciem??

(od razu wyjaśniam - staż kolejne starcie - bo kolejny wątek na ten temat :))

Pozdrawiam serdecznie!

Ostatnia edycja:
a) Tak.
b) Tak, o ile PUP w miejscowości Y wyrazi zgodę na organizację stażu w innym powiecie.
c) Ale komu zgłosić?

c - bo rozpoczęci takie stażu się zgłasza? - chyba :)

a co do b - w jakiej formie i kto ma udzielić tej zgody??

Ale to nie działa w ten sposób, że znajdujesz sobie firmę i już masz staż.
Po pierwsze: "znaleziony" przez Ciebie pracodawca musi złożyć do PUP wniosek o zawarcie umowy w sprawie zorganizowania stażu + ewentualnie dodatkowe dokumenty. We wniosku określa warunki jego odbywania (stanowisko pracy, godziny stażu, zakres czynności i wiele innych danych niezbędnych do wydania przez PUP decyzji).

Po drugie: PUP rozpatruje wniosek w terminie do 30 dni od jego złożenia. Rozpatruje oznacza m.in. analizuje sytuację bezrobotnego, spełnienie przez wnioskodawcę warunków formalnych jako przyszły organizator stażu, warunki stażu jakie oferuje oraz możliwość zatrudnienia po stażu.

Po trzecie: w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia otrzymujesz z PUP skierowanie do odbycia stażu. PUP w porozumieniu z pracodawcą ustalają termin jego rozpoczęcia, także nie ma potrzeby niczego zgłaszać, bo wszystko odbywa się za wiedzą, zgodą i pod kontrolą PUP. Także rozpoczęcie stażu od 2 lipca nie jest wcale pewne.

Musisz wziąć też pod uwagę również okoliczność, że PUP zgody nie wyrazi z powodu np. nie spełnienia warunków formalnych przez pracodawcę czy braku środków finansowych na stypendia stażowe.

Ostatnia edycja:
Powrót