Staż, którego nie chcę

• Autor wątku Autor wątku Zrozpaczona_T
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zrozpaczona_T

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pewien problem... jakiś czas temu rozmawiałam wstępnie z gościem, których wyraził chęć wzięcia mnie na staż... teraz złożył wniosek o staż bez informowania mnie a ja mam już umówioną pracę od września, więc nie chcę iść na ten staż... Gościu od stażu dzwoni żebym przychodziła podpisac umowę i moje pytanie brzmi co się stanie jeśli tej umowy nie podpiszę? co zrobić żeby to wszystko odkręcić?

Pomocy!!! ta ugadana praca jest o niebo lepsza od tej i wiem, że jeśli jej nie przyjmę we wrześniu to szybko taka szansa się nie powtórzy :/

Proszę o jak najszybszą interwencję

Każde przerwanie stażu związane z podjęciem pracy jest bez jakichkolwiek konsekwencji.

Moim zdaniem lepsza jakakolwiek praca niż żadna i dopóki nie masz jeszcze tej "umówionej pracy" to poszedłbym na staż coś tam dorobił sobie i zdobył cenne doświadczenie, które później może się przydać. Do września to jeszcze ponad 2 miesiące i różne sytuacje mogą się wydarzyć.

Jeżeli, jednak nie jesteś zainteresowana moją radą to należy się wyrejestrować z PUP, ponieważ ich pomoc najwyraźniej nie jest ci potrzebna.

Ale czy jest jakiś inny sposób?

Nie. Obecnie PUP wezwie Cię w celu pobrania skierowania do odbycia stażu (jesteś kandydatką, więc zapewne spełniasz kryteria kierowania do programu i wymogi pracodawcy). Jeśli odmówisz bez uzasadnionej przyczyny (a perspektywa podjęcia pracy dopiero we wrześniu, nie usprawiedliwia odrzucenia oferty stażu... chyba, że udowodnisz w PUP, że przyszły pracodawca realnie myśli o Twojej kandydaturze od września np. przedstawisz zaświadczenie od przyszłego pracodawcy), to utracisz status bezrobotnego.
Innego wyjścia nie ma.

Powrót