Staż - mój problem

• Autor wątku Autor wątku Bartekr98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartekr98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem stażystą w sklepie.

Jestem zmuszany do zostawania w pracy w nadgodzinach, będąc pozostawionym sam na stanowisku pracy jako kasjer, nie przeszkolony odpowiednio, mimo iż w umowie nie mam wypisanego stanowiska kasjera, lecz magazynier.
Jestem zmuszany do płacenia różnicy wynikającej z popełnionych przeze mnie błędów będąc na stanowisku kasjera i nie tylko.
Jest mi powierzony określony rodzaj produktów, nad którymi mam sprawować opiekę. Jeżeli dane produktu stracą datę ważności jestem zmuszany do kupna ich, mimo iż nie są moją własnością (zostałem o tym poinformowany już w pierwszy dzień pracy jako stażysta).
Jestem traktowany nie jako uczeń (czyli stażysta), lecz jako normalny pracownik. Mam świadomość iż powierzone mi zadania mam wykonywać starannie i odpowiedzialnie.
Nie otrzymałem odpowiedniej odzieży, która obowiązuje na terenie zakładu pracy.
Nie czuję się bezpiecznie finansowo pracując w tej firmie, ponieważ będąc jako osoba bezrobotna czuję wielką odpowiedzialność finansową za błędy, które często popełniam.

Proszę o pomoc, czy powyższe argumenty mogą spowodować przerwanie stażu.

Mogą. Należy o wszystkim poinformować urząd pracy!

gośćforum123 napisał:
Mogą. Należy o wszystkim poinformować urząd pracy!
Dziś powiedziałem jasno i wyraźnie, iż nie pójdę na kasę numer 2, ponieważ będę musiał sam stać na tym stanowisku. Kierownik mi powiedział, że nie ma na tyle osób na sklepie żeby inna osoba stała razem ze mną. Może jest to troszkę śmieszne, i poradziłbym sobie, ale ja z mojego stypendium nie będę oddawał ot tak pieniędzy bo źle wydam resztę itp. Jeszcze jeden ważny aspekt, ponieważ kasa numer 2 jest podliczana po godzinie 14, czyli w takim przypadku musiałbym zostać po godzinach w pracy a mi nie uśmiecha się zostawać, nikt mi nie zapłaci za nadgodziny. Kierownik sklepu powiedział także, że jestem brany pod uwagę jako normalny pracownik.

Jak najszybciej proszę poinformować PUP o nadużyciach ze strony organizatora (pracodawcy). Niestety, pracodawca może się "obrazić" i prawdopodobnie nie ukończy Pan stażu, ale.... może to i lepiej.

Powrót