staż na własną rękę

• Autor wątku Autor wątku xmen1112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xmen1112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące odbycia stażu z urzędu pracy.
Jestem zarejestrowany w PUP od jakiegoś czasu. Pani zadzwoniła do mnie że mogę odbyć staż w gminie i umówiłem się z nią na konkretny dzień. Jednak kiedy przyjechałem do PUP Pani powiedziała mi że miejsca są już zajęte a ja nie zostałem zgłoszony do stażu. Zostałem na lodzie i chciałem zapytać co mam zrobić jeżeli chcę załatwic staż na własną rekę a konkretnie chodzi o to ze taki staż mogę odbyć w Straży Granicznej lub Oddziale Służby Celnej. Mam zgodę od komendantów ale jak mam załatwić to z Urzędę żeby za ten staż mi płacili. Oni wymagaja żeby pracodawca umożliwil po stażu pracę czyli staż z przedłużeniem a ja chce odbyć bez mozliwości przedlużenia np przez 6 miesięcy czy w takim wypadku muszę pisać do nich jakieś podanie żeby umożliwili mi odbycie takiego stażu????

Obecnie, aby odbyć staż musisz przede wszystkim zostać zakwalifikowany do profilu pomocy II.

Poza tym staże aktualnie organizowane są praktycznie tylko u pracodawców gwarantujących zatrudnienie.
Żadne pisma, podania czy prośby niewiele wskurają. PUP nie sfinansuje Ci stażu bez tzw. gwarancji zatrudnienia. Szukaj stażu tam gdzie mają wolne miejsce pracy i zatrudnią Cię po stażu.

Ostatnia edycja:
No tak ale to trochę śmieszne ponieważ ja staram się do straży granicznej i policji ale wiadomo że tam procedura naboru jest inna i trwa przez jakiś czas. Nikt nie weźmie do służby mundurowej pierwszej lepszej osoby. I jak mam możliwość odbycia stażu bez możliwości przedłużenia i mi to też pasuje to czemu nie sfinansują takiego stażu??

xmen1112 napisał:
I jak mam możliwość odbycia stażu bez możliwości przedłużenia i mi to też pasuje to czemu nie sfinansują takiego stażu??
Bo będzie on nieefektywny. Oznacza to, że pieniądze zostaną wydane przez dajmy na to 6 miesięcy, a bezrobotny nie zniknie z rejestru bezrobotnych.
Wiem, że Tobie jest to ciężko zrozumieć, ale UP ma do zaktywizowanie tysiące bezrobotnych i setki chętnych pracodawców, którzy takie zatrudnienie jednak przewidują i tam należy szukać stażu.
Już dawno skończyły się czasy kiedy staże chętnie organizowano w urzędach bo... "prestiż", bo... "możliwość rozwoju", bo... "a nuż zwolni się miejsce i dla stażysty pojawi się szansa zatrudnienia" i... wiele innych powodów. W urzędach zatrudnienie odbywa się w drodze konkursu, zatem nie ma możliwości zagwarantowania, że stażysta na pewno znajdzie tam pracę. Zawsze pojawić się może ktoś lepszy od niego.

A czy masz już ustalony, a jeśli tak to jaki profil bezrobotnego? Pytam, bo zastanawiam się czy w ogóle spełniasz warunki formalne, aby otrzymać skierowanie na staż?

Ostatnia edycja:
a co mam rozumieć przez profil bezrobotny?? U mnie sytuacja jest zagmatwana ponieważ ja oczekuje na ostatnie etapy w policji i straży i prace będę miał. Ale czekać na to mogę miesiąc lub 2 i taki staż na 3 miesiace zawsze to coś. Urząd Pracy tak naprawde nie był w stanie w swoim programie wpisać mojego wykształcenia i nie są w stanie w moim zawodzie znaleźć mi pracy. Skończyłem Akademie Morską w Szczecinie i mam wykształcenie wyższe o kierunku Inżynier Ruchu Morskiego. Ostatnio Pani chciała mi dać staz w gminie i owszem umówiłem się że przyjadę po skierowanie ale jak przyjechałem okazało się że już staż jest obsadzony więc wybrałem sie do naszej Pani wójt i okazało się że nie byłem zgłoszony nawet. A Pani z UP nawet nie raczyła zadzwonić do mnie że miejsca na stażu są obsadzone i tylko zrobiłem sobie do UP przejażdżkę. A gdybym nie pojechał powiedziała że mnie wyrejestrują gdzie ja na liście bezrobotnych figuruje od 2 miesięcy. I jak oni pomagaja niby jak według mnie to naciąganie ludzi jest. Jeżeli w dobie telefonów potrafi zadzwonić że ma skierowanie na staż dla mnie to chyba powinna potrafić zadzwonić że już nie ma miejsca żebym się nie zgłaszał. Bo jeżeli ktoś jest bezrobotny i nie ma na chleb a musi za drogę zapłacić 20 zł to jest jakiś absurd dla mnie wzywanie takiej osoby i mówienie że nie ma miejsca pracy już. Przepraszam że tak sie rozpisałem ale zdenerwowała mnie taka sytuacja.

xmen1112 napisał:
a co mam rozumieć przez profil bezrobotny??
Nowe narządzie dla PUP wprowadzone nowelizacją ustawy od dnia 27.05.2014r. Tylko osoby bezrobotne posiadające profil pomocy II mogą odbyć staż.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Najwidoczniej Tobie profilu pomocy jeszcze nie ustalono, także skontaktuj się z PUP i zapytaj kiedy to nastąpi.

Witam serdecznie spotkała mnie przykra sytuacja dostałam pismo z UP że kieruje mnie na staż do firmy geodezyjnej ładnie pięknie opisane kiedy mam przyjść z tym pismem z podbitą pieczątka pracodawcy i z dokładna data mam się zjawić u nich. Dzwonie do pracodawcy Firmy geodezyjnej z możliwością omówienia się na wizytę w biurze a pracodawca informuję mnie że woli mężczyznę na to stanowisko i nie chce przyjąć mnie kobiety gdyż z góry stwierdza że dla mnie to będzie za ciężka praca, z czego tłumacze pracodawcy, że mam doświadczenie na podobnym stanowisku, i na ostatnim roku studiów w tym kierunku, lecz powiedział ze w takim razie zastanowi się podejmie decyzje i oddzwoni i nie oddzwonił. Nie wiem co w tej sytuacji mam zrobić. Nie chce by mi staż przepadł na który czekałam 2 lata po drugie czy pracodawca może odmówić jeśli został on sam wyprany przez UP dla mnie. po 3 czy w takim razie mogłabym szybko szukać na własna rękę firmy zastępczej byle mi staż nie przepadł. Po za tym jutro pojadę szybko do urzędu i wytłumaczę sprawę bo mam mało czasu.

Ostatnia edycja:
Powrót