Staż od PUP

• Autor wątku Autor wątku BialaCzekoladka03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
BialaCzekoladka03

BialaCzekoladka03

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam, moja sprawa wygląda następująco: odbyłam 3 miesięczny staż, po czym nie zostałam zatrudniona, na własną rękę znalazłam pracę, od 24.03 do 20.06. Teraz mam szanse na staż i dalsze zatrudnienie w swoim zawodzie, pracownicy PUP odpowiadają różnie na moją prośbę o staż. Czy mam jakieś prawne szanse na zdobycie doświadczenia w swoim zawodzie?? Nie mam szans na zatrudnienie mnie bez doświadczenia, mój zawód księgowa.
Czy mogę składać jakieś wnioski o przydzielenie mi stażu czy to tylko kwestia dobrej woli PUP??
Proszę o odpowiedz i jakieś możliwe szanse na starania.
Najgorsze jest to, że walczą z bezrobociem, nie mając jakiś ofert jakichkolwiek, a ja po prostu chcę pracować, a wiem, że są różne projekty, każdy jakoś pomaga jedynie nasz PUP woli oddawać kasę i płacić kary niż pomóc ludziom.

BialaCzekoladka03 napisał:
Teraz mam szanse na staż i dalsze zatrudnienie w swoim zawodzie, pracownicy PUP odpowiadają różnie na moją prośbę o staż. Czy mam jakieś prawne szanse na zdobycie doświadczenia w swoim zawodzie?? Nie mam szans na zatrudnienie mnie bez doświadczenia, mój zawód księgowa. Czy mogę składać jakieś wnioski o przydzielenie mi stażu czy to tylko kwestia dobrej woli PUP??
Staż to nie jedyny sposób na zdobycie doświadczenia. Poza świadczeniem pracy i usług w tym zakresie są jeszcze praktyki, wolontariat.
Przede wszystkim sprecyzuj dlaczego opinie pracowników PUP są rozbieżne... rozumiem, że nie takie jakich byś sobie życzyła.
Niestety, na forum prawnym trudno jest otrzymać poradę w dziedzinie, którym zajmuje się doradztwo zawodowe, które opiera się przede wszystkim na dokładnym (co nie jest możliwe przez internet) zbadaniu sytuacji zawodowej osoby i planowaniu jego dalszej drogi kariery... możemy jedynie odpowiadać/radzić w konkretnych problemach i sytuacjach.
Na czym konkretnie (poza ogólnym problemem bezrobocia) polega Twój problem? Bo jedyne co zrozumiałam, to że chcesz być księgową i że PUP nie chce Ci pomóc... ale nie wiem czy masz odpowiednie wykształcenie, kwalifikacje (ilość i jakość odbytych kursów i w jakim terminie), doświadczenie zawodowe, predyspozycje psychofizyczne, aby takie stanowisko sprawować... i czy jest takie zapotrzebowanie w regionie, w którym takiej pracy poszukujesz.

Tak, na księgową jest zapotrzebowanie na rynku pracy, a to jak mi odpowiadaja to nie w sensie, że nie po mojej myśli, oto odpowiedzi pracowników:
1. nie mogę pójść na staż,
2. mogę pójść n staż,
3. mogę starać się o bon stażowy, żeby pójść na staż,
4. nie mogę w ogóle już w życiu pójść na staż,
5. mogę z jakiegoś innego projektu na pewno znajdą się pieniążki,
6. nie mogę pójść do tego samego pracodawcy na to samo stanowisk,ale na inne tak,
7. pod żadnym pozorem nie mogę pójść do tego samego pracodawcy.

Każda liczba to inny pracownik,więc ja się pytam co ja mam robić starać się czy nie, i jak skoro każdy ma inne zdanie na ten temat.

BialaCzekoladka03 napisał:
ja się pytam co ja mam robić starać się czy nie, i jak skoro każdy ma inne zdanie na ten temat.
Już Ci mówię co robić: wysłać oficjalne pismo do PUP z zapytaniem o jednoznaczne określenie możliwości odbycia przez Ciebie stażu. Wierz mi, PUP szybko zweryfikuje swoje wątpliwości jak będzie musiał określić coś na piśmie, a Ty będziesz mieć dokument.
Natomiast chcę tylko zaznaczyć, że czasami warunki kierowania na staż z przyczyn niezależnych od PUP ulegają zawężeniu. Podaję przykład: m.in. w roku ubiegłym PUP-y organizowały staże w ramach środków unijnych w ramach POKL, i tak z 12 grup osób bezrobotnych uprawnionych przez ustawodawcę, tylko 4 z nich były uprzywilejowane, a w praktyce uprawnione do odbycia stażu ze środków EFS (unijnych) z uwagi na założenia programowe.
Być może Twój PUP nie wie jeszcze z jakich środków będzie organizował staże i dla jakich grup bezrobotnych stąd te niejasności. Jeśli np. Twój PUP otrzyma pieniądze na organizację stażu dla osób do 30 roku życia, to 32 latek na taki staż zostać skierowany nie może.

Powrót