Staż - odmowa przyjęcia stażu bez utraty statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku kwiatuszek160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwiatuszek160

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pewien problem, a mianowicie z jakieś 2 tyg temu zadzwonili do mnie z UP, że jest pracodawca zainteresowany przyjęciem na staż i że mam się z nim umówić na rozmowe itp. więc skontaktowałam się z pracodawcą, byłam na rozmowie, wszystko było ok, bo staż związany z zawodem gdyby nie to że musiałabym dojeżdżać na staż 2 razy dziennie 7.30-12.00 i potem na 16.30-20.00. Pracodawca widocznie zgodził się na moją osobą i dał informacje do UP że mnie chce, bo dzisiaj dostałam wiadomość , że mam się zgłosić do UP po skierowanie na staż. Czy mogę odmówić przyjęcia tego stażu bez utraty statusu bezrobotnego, skoro nie podpisywałam jeszcze żadnych papierów itp. ? Nie uśmiecha mi się dojeżdżać 2 razy dziennie ( 5km w jedną stronę zdana na rower lub autobusy które i tak kursują tylko kilka razy dziennie, prawka i auta nie mam), a poza tym mam na głowie pisanie pracy mgr ( studia zaoczne) i podejmując się tego stażu nawet nie będę miała kiedy pisać tą pracę, czy to są dobre argumenty? Z góry dzięki za odpowiedź.

kwiatuszek160 napisał:
musiałabym dojeżdżać na staż 2 razy dziennie 7.30-12.00 i potem na 16.30-20.00... Czy mogę odmówić przyjęcia tego stażu bez utraty statusu bezrobotnego, skoro nie podpisywałam jeszcze żadnych papierów itp. ?
Podstawowe pytanie brzmi czy PUP wie o pracy w tak ustalonych godzinach odbywania stażu?
Jakie to stanowisko pracy, że musisz być dyspozycyjny praktycznie 12,5h. Czy te dojeżdżanie byłoby na własną rękę czy pracodawca zapewnia transport? Czy twój PUP posiada środki na refundację kosztów przejazdu na staż?

Kosssz napisał:
Podstawowe pytanie brzmi czy PUP wie o pracy w tak ustalonych godzinach odbywania stażu?
Jakie to stanowisko pracy, że musisz być dyspozycyjny praktycznie 12,5h. Czy te dojeżdżanie byłoby na własną rękę czy pracodawca zapewnia transport? Czy twój PUP posiada środki na refundację kosztów przejazdu na staż?

Nie mam pojęcia czy PUP wie o tych godzinach pracy jutro będę tam dzwonić. Jest to prywatny gabinet fizjoterapii który mieści się w domu właściciela dlatego on sobie tak dopasował godziny, bo ma prace po nosem. Dojeżdżanie na własną rękę i PUP nie posiada środków na refundacje dojazdów.

W takim razie upewnij się najpierw, czy PUP wie o systemie i godzinach pracy proponowanych przez pracodawcę i jaki system pracy wskazał w PUP... bo na pewno praca w tych godzinach nie jest ani pierwszą ani drugą zmianą... raczej jakiś mixem.
W dalszej kolejności możesz próbować odmówić przyjęcia oferty, ale nie wiem jak potraktuje twoją odmowę PUP. W mojej ocenie biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności, które tutaj opisałaś, odmowa powinna być uzasadniona.

Powrót