Staż odpowiedzialność materialna

• Autor wątku Autor wątku barthez26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jesteś niezastąpiona. Dziś się wogóle nie odezwała. Jak coś jesteśmy w kontakcie :)

Rozrywki ciąg dalszy. Dziś powiedział że nie podpisze listy obecności i sprawozdania ( mam nadzieję że dobrze zrozumiałem ) jak nie będzie się starać. Może tak postąpić ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lista obecności to dokument potwierdzający obecność na stażu, na podstawie którego PUP wypłaca stażyście stypendium, więc złożenie podpisu pod listą obecności i dostarczenie jej do 5-tego dnia miesiąca nie zależy od "chcenia" pracodawcy. Niech dokładnie przeczyta umowę, którą podpisał.
Sprawozdanie potwierdza rodzaj czynności, jakie wykonuje stażysta, więc łaski nie robi, że je podpisze jeśli zostanie sporządzone prawidłowo.
Jeśli dziewczynie będzie próbował robić tego rodzaju problemy, od razu kierunek PUP i oficjalne zawiadomienie o poczynaniach pracodawcy.

A jeśli będzie robił takie teksty nadal to PUP jak mówisz? Ale co jeśli będzie wtedy na stażu i co ma powiedzieć : przepraszam ale idę złożyć skargę ? lub jak to zrobić by nie powiedział że opuściła miejsce pracy ?

Napisać pismo i wysłać do PUP pocztą. A zanim to zrobi zawsze może skonsultować tę sprawę telefonicznie z PUP-em i poinformować pracodawcę jakie otrzymała informacje. Może to go trochę "ostudzi", bo z tego co widzę myśli, że szantażem zmusi stażystkę do bezwzględnego posłuszeństwa i podporządkuje ją sobie.

A mogę ja się podpytać w Jej imieniu co jeśli pracodawca nie chce podpisać potrzebnych dokumentów ? A jeśli nie ostudzi i pogorszy tylko sytuację ?? Można tu zastosować art. 943 KP??

Ostatnia edycja:
Jeśli pracodawca nie będzie chciał podpisać dokumentów, to należy to na piśmie zgłosić PUP podając okoliczności, w których pracodawca o tym poinformował. A czy nie pogorszy? No cóż, dziewczyna musi wybrać co woli: czy pracować i poddać się tyranii pracodawcy czy też walczyć o swoje prawa, jednocześnie ryzykując, że pracodawca ze stażu zrezygnuje.
Co się zaś tyczy art. 94.3 KP - Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników."
Pojedyncze wydarzenie nie świadczy od razu o mobbingu. To chyba zbyt daleko idący wniosek.

Masz rację. Jak to się mówi jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Powrót