Staż- opinia, kto? komu? kiedy? PILNE!

• Autor wątku Autor wątku Nina66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nina66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Mam pytanie odnośnie stażu z UP. 14 marca kończę staż- poinformowałam pracodawcę, że ma mi wydać opinię- kobieta odmówiła i postanowiła osobiście zawieźć. Więc zaczęłam szukać regulaminu stażu- jedyny w internecie wchodzi z dniem 17 września 2009 rok (14 września podpisałam umowę)- a więc ten regulamin mnie nie dotyczy? Dzwonię do UP- tam mi mówią, że oni nic nie wiedzą itd. Czy jest jakiś regulamin ogólny? Czy jakiś dziennik ustaw? Cokolwiek? Urząd Pracy znajduje się w Oławie. Proszę bardzo o odpowiedź i z góry dziękuję.

Pracodawca powinien wydać opinię bezrobotnemu. Tak stanowił pat. 7 ust. 1 pkt 8 rozporządzenia o stażach, które obowiązywało przed 17.09.2009 i tak stanowi par 6 ust. 1 pkt 9 rozporządzenia o stażach, które obowiązuje od 17.09.2009).

Zobacz:
Dz.U. 2009 Nr 142, poz. 1160,
Dz.U. 2004 Nr 185, poz. 1912 ze zmianami.

Czyli, jeżeli ta kobieta mi odmówi- to mogę wydrukować Dziennik Ustaw i na niego się powoływać? W przypadku gdyby oddała do Urzędu moją opinię?

Proszę pomóc, bo w piątek wybieram się do tej kobiety. Czyli, jeżeli ta kobieta mi odmówi- to mogę wydrukować Dziennik Ustaw i na niego się powoływać? W przypadku gdyby oddała do Urzędu moją opinię?

Opinie pracodawca da PUPowi a Pani dostanie kasero przy najbliższej wizycie więc nie ma sęsu się stresować :) Pani pisze sprawozdanie ze stażu ale najważniejsze jest ZAŚWIADCZENIE że staż się odbył kiedy, na na jakim stanowisku itd. a to dostanie Pani z urzędu:)

Dobrze, ale ta Pani ma zamiar mnie "obsmarować" nie oceniać tego co mnie miała nauczyć- tylko mnie jako człowieka, a to troszkę bezszczelne, poza tym jeżeli napisze, że nic nie robiłam? To dlaczego moja opinia ma być na temat pracy u niej pozytywna? Dlatego pytam czy jeżeli ta kobieta mi odmówi wydania opinii- to mogę wydrukować Dziennik Ustaw i na niego się powoływać? W przypadku gdyby oddała do Urzędu moją opinię?

Generalnie Urząd Pracy prosi o opinie czego się Pani nauczyła, a że ktoś do kogoś coś ma, to go nie interesuje jeżeli będzie aż tak źle to wezwie Panią do wyjaśnienia, wysłucha pracodawcy, wyciągnie wnioski i najwyżej jeżeli nie będzie to zgodnie z prawdą będzie poprawka opinii. Jeżeli z Panią było coś nie tak jako z pracownikiem pracodawca ma obowiązek powiadomić urząd o kłopotach z Panią. Nie było wcześniej przed końcem stażu sygnałów że jest coś jest nie tak?..... więc pracodawca nie może wystawić takiej opinii. Są pewne skutki dla pracodawcy jeżeli współpraca z PUP nie będzie najlepsza - nie dostanie kolejnego stażysty. A tak szczerze to opinie w Urzędzie i tak lądują w teczce ze stażem i nikt tam później nie zagląda :D a Pani nie musi się nim chwalić, do chwalenia jest zaświadczenie z Urzędu gdzie nie ma żadnej oceny. Szkoda Pani nerwów żeby Pani chodziła do pracodawcy jak nie chce.... to nie... najwyżej przejdzie się Pani do Urzędu i wyjaśni sytuacje i powie że spodziewa się Pani takiej opinii, tam też pracują ludzie a może mieli już do czynienia z tym pracodawcą ? były kiedyś problemy ze stażystami w tym zakładzie , stażyści się skarżyli tego nie wiemy a oni tak więc głowa do góry

Witam, potrzebuję pomocy:)
tak więc rok temu ukończyłem technikum o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego (szkołę ukończyłem ze świadectwem szkolnym, i zdaną maturą). Po szkole ruszyłem od razu za poszukiwaniem jakiejkolwiek pracy, znalazłem ja w zakładach mięsnych. jestem bardzo niezadowolony z warunków tam panujących. mam możliwość pójścia na staż w swoim zawodzie na kuchnie pracować. Czy mogę ubiegać się o staż miejsce stażowe już znalazłem jestem rozpatrzony pozytywnie, czekamy tylko na dofinansowania na staże. i wtedy ja zwolnię się ze swojej pracy i zarejestruje się jako osoba bezrobotna. Możecie mi powiedzieć czy w takiej sytuacji bez problemu będę mógł iść na staż? Z góry dziękuję:)

Ostatnia edycja:
Powrót