W
wika1212
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Jestem osobą posiadającą umiarkowany stopień niepełnosprawności. Jestem uczestniczką stażu sprzedaż i marketing organizowanego przez Fundację Inicjatyw, finansowanego ze środków unijnych. Odbyłam 240 godzin szkolenia, doradztwo zawodowe, psycholog, pośrednictwo pracy. Po odbyciu szkolenia powinnam odbyć 6 miesięczny staż u pracodawcy do którego skierował mnie organizator czyli w sklepie z artykułami sportowymi. Otrzymałam skierowanie do lekarza medycyny pracy który wystawił mi zaświadczenie że jestem zdolna do pracy na stanowisku sprzedawcy ale w pozycji siedzącej ( jestem niepełnosprawna ruchowo). Organizator każe mi podpisać umowę o staż pomimo że pracodawca nie zapewni mi miejsca pracy siedzącego, ponieważ takiego w sklepie nie ma) Postawi mi krzesło przy kasie że niby mogłabym usiąść ale obsługa kasy też odbywa się stojąco. Mogłaby tylko chwilami przysiąść a resztę godzin stać i pracować na sklepie. Taka praca byłaby dla mnie dużym obciążeniem z czym wiąże się pogorszenie stanu mojego zdrowia. Uważam że decyzja lekarza medycyny pracy powinna być wiążąca i organizator stażu powinien poszukać mi innego miejsca stażowego zgodnego z moimi predyspozycjami zdrowotnymi.Ja jestem gotowa przyjąć każdy inny staż ale przystosowany do mojej niepełnosprawności. Niestety organizator upiera się że powinnam przyjąć ten staż na który mnie skierował ponieważ będę tam mogła na przez część dnia pracy siedzieć ( przy kasie) a część pracować na sklepie. Usłyszałam nawet że po co zgłosiłam się na staż jeżeli nie mogę podjąć każdego zatrudnienia. To przecież nie moja wina że jestem osobą chorą a składając dokumenty na staż poinformowałam że jestem osobą niepełnosprawną. Czy mogę odmówić wykonywania stażu w miejscu gdzie nie będzie respektowane zaświadczenie od lekarza medycyny pracy dotyczące pracy siedzącej. Czy organizator powinien skierować mnie na inny staż zgodny z moimi predyspozycjami zdrowotnymi. Czy poniosę jakieś konsekwencje finansowe w przypadku nie podjęcia przeze mnie stażu w tym sklepie. Bardzo proszę o odpowiedź.