Staż po liceum-pytania

• Autor wątku Autor wątku bezor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bezor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Skończyłem właśnie ogólniak i z tego powodu chciałbym odbyć staż. Planuję zarestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotny i chciałbym, żeby UP wysłał mnie na staż. Jeżeli powiem im, że chcę odbyć staż, to się zgodzą? Czy to bardziej skomplikowane i sami będą mi wcześniej oferować jakieś oferty pracy? Dodam, że z potencjalną firmą, gdzie mógłbym odbywać staż jestem dogadany.

Nie jestem w temacie jakoś szczególnie, ale skoro twierdzisz, że masz potencjalny staż, to z tego co mi się kojarzy, to możesz się zarejestrować jako bezrobotny a potem po prostu z pracodawcą jakoś ten staż zgłaszacie do urzędu i wszystko gra. A jakbyś nie miał tego stażu załatwionego, to nic nie stoi na przeszkodzie mym zdaniem, żeby oni Ci stażu szukali jeśli wyrazisz taką chęć. Ale co by tu nie siać bzdur, to zaraz spróbuję konkrety znaleźć jakieś :)
EDIT: Nie wiem, czy to Ci pomoże, ale coś takiego mi się trafiło http://bip.katowice.uw.gov.pl/strona.php?trs=praca/zasady_odbywania
Generalnie z artykułów wnioskuje, że możesz jako bezrobotny, o ile spełniasz wymagania i są na to fundusze, ubiegać się o staż, zaś w kwestii pracodawcy, może on złożyć ofertę stażu i Cię wybrać. Najlepiej takie regulaminy poczytaj. Powodzenia

Ostatnia edycja:
bezor
Mezczyzna.gif
, nie ma większego znaczenia czy jesteś po liceum czy po innej szkole, jeśli odbycie stażu ma prowadzić w konsekwencji do podjęcia pracy.

Aby móc mówić o skierowaniu na staż musisz:
- po pierwsze: zarejestrować się z PUP i uzyskać status osoby bezrobotnej,
- po drugie: po dokonaniu rejestracji w PUP musisz otrzymać profil pomocy II,
- po trzecie: możliwość odbycia stażu musi zostać przewidziana w Indywidualnym Planie Działania (IPD) opracowanym przez UP indywidualnie dla każdego bezrobotnego.

Poszukiwać stażu można na dwa sposoby:
1) korzystanie z ofert, którymi dysponuje PUP,
2) znalezienie pracodawcy, który będzie ubiegał się w PUP o przyjęcie Cię na staż. W tym przypadku pracodawca składa do PUP wniosek o zorganizowanie stażu, w którym wskazuje Ciebie jako kandydata. PUP w terminie miesiąca opiniuje wniosek i albo wyraża zgodę na organizowanie stażu u tego pracodawcy lub nie. W zależności od rodzaju środków PUP ocenia także czy spełniasz warunki skierowania do programu (skoro skończyłeś liceum zakładam, że jesteś osobą do 30 roku życia, więc w tej chwili jeszcze środki na Twoją grupę wiekową PUP-y powinny jeszcze posiadać, ale o to już dokładnie musisz dowiedzieć się w swoim PUP). Jeśli jest zgoda, to otrzymujesz z PUP skierowanie do odbycia stażu, które ostatecznie zatwierdza pracodawca, wykonujesz badania lekarskie, a na końcu PUP razem z pracodawcą ustalają termin rozpoczęcia stażu.
Natomiast aktualnie bardzo istotnym aspektem zorganizowania stażu jest obowiązek zatrudnienia po stażu, także to będzie prawdopodobnie musiał zadeklarować pracodawca już na etapie składania wniosku, aby w ogóle dostać zgodę na staż.

Więcej szczegółów dot. organizacji stażu znajdziesz tutaj: http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Ostatnia edycja:
Na ile prawdopodobne jest, że po rejestracji otrzymam profil pomocy II. Wszyscy go dostają, czy tylko nieliczni?

bezor napisał:
Na ile prawdopodobne jest, że po rejestracji otrzymam profil pomocy II.
Na ok. 33,33 %, co oznacza, że możesz otrzymać każdy profil z 3 możliwych (I, II albo III).
Profil pomocy ustalany jest przede wszystkim na podstawie Twoich odpowiedzi na pytania podczas wywiadu prowadzonego przez pracownika PUP. Nikt na forum nie jest w stanie wywróżyć jaką postawę na rynku pracy reprezentujesz.

Więcej o profilowaniu bezrobotnych znajdziesz tutaj: Profilowanie pomocy - Profilowanie pomocy - Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej i tutaj Profilowanie pomocy dla osoby bezrobotnej - Zmiany w ustawie - Bezrobotni i poszukujący pracy - Zielona Linia.

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Powrót