Staż po liceum

• Autor wątku Autor wątku Mariol_ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariol_ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Chciałabym dowiedzieć się czy jest możliwość trzymiesięcznego stażu. Od października chciałabym kontynuować naukę na studiach stacjonarnych stąd tak krótki okres. Dzisiaj usłyszałam od znajomej, że raczej nie będzie to możliwe, gdyż wiązałoby się to z poniesieniem odpowiedzialności karnej i całkowitym zwrotem kosztów.
Proszę o zainteresowanie i pomoc w tej sprawie.

A to znajoma wymyśliła...

Teoretycznie jest możliwe - ale nie jest celowe.

Czyli nie powinno być problemu z trzymiesięcznym stażem?? Chciałaby dokładnie się dowiedzieć, gdyż wniosek koleżanki został odrzucony pomimo tego, że pracodawca godził się na taki czas (3 miesiące)...
Powiedziano jej, że takiego stażu nie ma u nas w urzędzie pracy a podjęcie półrocznego i przerwanie z powodu studiów grozi wyżej już wymienionymi konsekwencjami.

ja odbyłam staż trzy miesięczny od razu po szkole średniej. Miałam umowę na pół roku a po trzech miesiącach przerwałam ponieważ jednak we wrześniu zdecydowałam się że pójdę na studia dzienne. Jedyne konsekwencje to zwrot za badania lekarskie a to ok 30 zł więc nie taki spory wydatek.

Normalnie jak byś poszła i powiedziała że chcesz tylko na trzy miesiące bo chcesz iść na studia to by nigdzie nie dali Ci stażu bo po to się idzie na staż aby potem była możliwość że Cię kajś zatrudnią.

Ja musiałam podpisać również oświadczenie że decyzje o studiach dziennych podjęłam we wrześniu a zaczynając staż nie miałam takich planów.

Powrót