staz po umowie ?

• Autor wątku Autor wątku Pytajnikx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pytajnikx

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Witam serdecznie,
Jestem zarejestrowana w UP, wcześniej pracowałam tylko 2 miesiące na umowę zlecenie. Aktualnie studiuję zaocznie i jestem w trakcie poszukiwania stażu bądź pracy. W mojej miejscowości bardzo ciężko o jakąś w miarę dogodną pracę. Urząd pracy poinformował mnie, że mam możliwość odbycia stażu, jednak na chwilę obecną żaden staż mnie nie interesuje. Od pewnej firmy dostałam wiadomość, że mam kontaktować się w sprawie stażu dopiero na początku kwietnia, gdyż mają teraz za dużo pracy i chcą to odstawić. Wszystko fajnie, ale jak to na studenta przystało - brakuje pieniędzy. Tym bardziej, że chciałabym odłożyć coś na wakacje itp. W związku z czym jedyne co pozostało mi to tyrać na produkcji (tam prawdopodobnie wezmą mnie od razu). Jednak prosiłabym o radę. Nie chcę czekać kolejnego miesiąca bezczynnie w domu, aż odzwie się do mnie wyżej wspomiana firma w sprawie stażu i mam pomysł, ażeby iść do pracy na produkcję (prawdopodobnie na umowę próbną) a poźniej ewentualnie z niej zrezygnować jeśli wyżej opisana firma powie, że wezmie mnie na staż. No ale właśnie tutaj pytanie, czy w takim razie dalej przysługiwałby mi ten staż? Czy może urząd powie, że skoro mialam prace to po co z niej rezygnowałam?

Tutaj masz napisane:
http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

W przypadku podjęcia pracy zostaniesz wyrejestrowana i ponowna rejestracja będzie możliwa po ustaniu stosunku pracy.
Ustawowo nie ma żadnych przeszkód żeby osoba odbyła staż po wcześniejszym zwolnieniu się z pracy. Jednak skoro jest duże bezrobocie to Urząd może przyznać staż innemu bezrobotnemu, który dłużej pozostaje w ewidencji niż osobie która rzuciła pracę i chce iść na staż. Chyba że firma wskaże cię jako kandydata do odbycia stażu to powinnaś ty go otrzymać.
Może zapytaj w firmie czy nie może wysłać na ciebie imiennego wniosku. Procedury trwają zwykle miesiąc, więc skoro przyszły organizator stażu złoży wniosek na początku kwietnia bardzo prawdopodobne że staż rozpocznie się w maju.
decyzja należy do ciebie.

Powrót