Staż powyżej 25 roku życia

• Autor wątku Autor wątku serenity25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serenity25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam pytanie. W czerwcu ubiegłego roku ukończyłem studia, we wrzesniu ukończyłem 26 lat. OD lutego chciałem isc na staż (w roku poprzednim w UP skonczyły sie pieniadze), ale w urzedzie pracy powiedziano mi ze te oferty stażu co są sa dla osób do 25 roku zycia wiec nie moge z nich skorzystać.
I sie pytam czy tak można skoro nigdzie nie pracowałem i ponoć 12 miesiacy po ukończeniu studiów jestem absolwentem max do 27 roku zycia. Pytam sie gdyz tym sposobem nigdy pracy nie dostane... Doradzono mi tylko w urzedzie staze powyzej 25 roku zycia (jakis magazynier itp) lub szukac samemu...
Prosze o odpowiedz

jeszcze chciałbym zapytac czy staże sie dzielą jakoś?> bo mi mówili w urzedzie pracy ze sa staże do 25 roku zycia i powyzej - tylko tych drugich nie ma u mnie jako ofert. Wiec dlaczego nie moge skorzystac z tego stazu do 25 roku zycia?

u mnie w miejscu gdzire jest staz sa tylku druki nic nie ma informacji zadnych

Poczytaj załączone przez mnie linki. Tam znajdziesz informacje o stażach i pracach interwencyjnych. Przypuszczam, że wszędzie są podobne wymagania co do uzyskania pomocy z PUP.:)
Pozdrawiam. Powodzenia

no dobra ja te wymagania znam tylko mnie interesuje jedno
Dlaczego mi mówi baba ze nie moze mi dać stażu bo skończyłem 25 lat kiedy ja w tym wieku studiowałem?

serenity25 napisał:
Dlaczego mi mówi baba ze nie moze mi dać stażu bo skończyłem 25 lat kiedy ja w tym wieku studiowałem?

To musisz wyjaśnić z urzędnikiem PUP.

ale chce miec konkretne informacie TUTAJ - jak to wyglada z zewnątrz a nie wyjasniac

Może dany urząd na 12 miesięcy kieruje wyłącznie osoby do 25 roku życia? Nie wiemy - dlatego musi Pan to wyjaśnić w sowim urzędzie.

Natomiast formalnie może Pan odbywać staż przez 12 miesięcy w oparciu o art. 53 ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Proszę jednak pamiętać, że starosta (urząd pracy) może ale nie musi kierować na staż.

Witam serdecznie
Proszę o pomoc. Jestem na stażu (to mój drugi staż, pierwszy trwał 12 miesięcy i to było już dawno temu). Teraz jestem od niespełna 6 miesięcy na drugim stażu. W chwili rozpoczęcia tego obecnego stażu nie miałem ukończonych 25 lat. Zaraz kończy mi się ten staż, a kilka dni później kończę 25 lat. Oprócz tego w myśl ustawy jestem długotrwale bezrobotny i bez doświadczenia zawodowego. Czy mogę przedłużyć sobie jeszcze staż? Tzn. czy ja kwalifikuje się do 12-miesięcznego stażu, czy tylko do 6-miesięcznego? Czy jeżeli kończę niedługo 25 lat, to mogę przedłużać? Jak to jest, bo już się gubię.
Proszę o odpowiedź

Callistephus napisał:
Witam serdecznie
W chwili rozpoczęcia tego obecnego stażu nie miałem ukończonych 25 lat. (...) Tzn. czy ja kwalifikuje się do 12-miesięcznego stażu, czy tylko do 6-miesięcznego? Czy jeżeli kończę niedługo 25 lat, to mogę przedłużać?
Możesz odbywać ten staż do 12 m-cy oczywiście o ile PUP wyrazi na to zgodę. W takim przypadku liczy się dzień przystąpienia do programu, a ty zaczynając go nie miałeś ukończonych 25 lat, zatem możesz go odbywać do 12 m-cy.

Dzięki z podpowiedź.
I tak schrzaniłem sprawę. Myślałem, że mogę tylko do 6-miesięcy, a zostało mi jeszcze 3 dni stażu. Już za późno na składanie wniosku o przedłużenie.
Dzięki za odpowiedź.

Może za późno a może nie. Nawet jakbyś wystąpił o to miesiąc temu, nigdy nie ma gwarancji na pozytywną decyzję PUP. Spróbuj.
Pamiętaj, że składając pismo do PUP warto mieć potwierdzenie organizatora stażu (albo osobne pismo od organizatora albo adnotacja na twoim piśmie), że też jest zainteresowany przedłużeniem dla ciebie stażu.

Ostatnia edycja:
serenity25 napisał:
Pytam sie gdyz tym sposobem nigdy pracy nie dostane... Doradzono mi tylko w urzedzie staze powyzej 25 roku zycia (jakis magazynier itp) lub szukac samemu...
Prosze o odpowiedz
To jest bardzo ważne zdanie warte podkreślenia. Jak w urzędzie pracy mogą mówić, żeby sobie szukać samemu pracy, skoro nie zostało się przyjętym na coś tak elementarnego jak staż, to jak niby można znaleźć pełnoprawną pracę?!

Moje dzieci - studiujące - same sobie znalazł płatne staże już na studiach. Po co do tego PUP?
Walka PUPu z bezrobociem odbywa się tylko poprzez zatrudnianie w PUP znajomych.
Nie znam nikogo komu by PUP znalazł pracę.
Jak liczysz na PUP to myśle, że za 10 lat - jak to forum będzie jeszcze istnieć - ty nadal będziesz czekać w bezrobociu na staż z PUPu :-D

Jeżeli staże z PUP w praktyce nie spełniają swojej funkcji, są niedostępne albo obsadzane uznaniowo, to nie jest to „prywatna porażka jednostki”, tylko problem systemowy, który wymaga analizy i kontroli – dokładnie tak samo jak inne formy wydatkowania środków publicznych. Jeśli instytucja publiczna istnieje tylko formalnie, a w praktyce nie realizuje swoich celów, to tym bardziej zasadna jest krytyka sposobu jej działania, a nie milczenie.

Powrót