staż pracy i chorobowe

• Autor wątku Autor wątku przemek_sbs2k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek_sbs2k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie,

Zwracam się do Was z takim pytaniem. od 1go maja mam staż 4 miesięczny, załatwiony przez urząd pracy. Niestety stało się tak iż drugiego dnia nie pojawiłem się już w pracy, bo wyszła u mnie choroba i w dalszym ciągu jestem na zwolnieniu lekarskim. Dzisiaj stwierdzili SM (stwardnienie rozsiane). Powiedzcie mi czy przez ten miesiąc co mnie teraz nie było na tym stażu, czy należy mi się jakieś wynagrodzenie czy nie mam co się spodziewać tego ?
Będę wdzięczny za pomoc.

Stypendium stażowe przusługuje dopóki obowiązuje umowa stażowa pomiędzy PUP a organizatorem, więc o ile staż nie został przerwany przez PUP z uwagi na nierealizowanie programu (o czym musiałbyś być już powiadomiony), to stypendium będzie przysługiwać.
Natomiast licz się z tym, że w najbliższym czasie najprawdopodobniej PUP poinformuje cię o rozwiązaniu umowy stażowej.
Podaję ci podstawę prawną:
"Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu."
- § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych

Dzięki za odpowiedz:)

No nic poczekam do tego 10go, czy coś wpłynie czy nie. Bo puki co nawet nie mam kasy na dalsze leczenie....

Jeśli do tej pory nie otrzymałeś żadnej informacji dot. przerwania stażu z datą wsteczną i organizator stażu złoży w PUP listę obecności za maj, na której będzie twój podpis przerwszego dnia a pozostałe dni oznaczone jako choroba, to stypendium zostanie wypłacone.

Staż zacząłem 6go Maja i na karcie obecności mam tylko zaliczony ten dzień niestety. Bo 7go już nie dotarłem z powodu choroby. Od tego czasu nie pospisywałem karty obecności tylko dostarczałem zwolnienie w oryginale do UP oraz kopie do miejsca zatrudnienia.
Wczoraj gdy przynosiłem do UP kolejne zwolnienie, dopiero dowiedziałem się że mój pracodawca chce wystąpić o wycofanie mnie ze stażu.

Przemek.

dopiero dowiedziałem się że mój pracodawca chce wystąpić o wycofanie mnie ze stażu.
No wiesz, nie ma się co dziwić. Staż służy temu, aby poprzez praktyczne czynności bezrobotny nauczył się pracy na stanowisku, aby móc na nim później pracować. Będąc na zwolnieniu (nie ma znaczenia rodzaj choroby), nie uczysz się, zatem nie realizujesz stażu. Taki staż nie ma sensu, ponieważ nie spełnia swej podstawowej funkcji.
Natomiast pracodawca, występując o przerwanie stażu będzie musiał wskazać dzień z jakim chce rozwiązać umowę, a jak już wcześniej napisałam stypendium przysługuje do dnia, kiedy umowa obowiązuje. Mało prawdopodobne, aby przerwano staż z datą wsteczną, skoro pracodawca dopiero wczoraj podjął decyzję o wystąpieniu z takim wnioskiem.

Ostatnia edycja:
A powiedz mi jeszcze. Stypendium powinienem otrzymać do 10go czy do 6go, kiedy zacząłem prace ?

PUP ma do 14 dni po zakończeniu okresu rozliczeniowego tj. miesiąca kalendarzowego na wypłatę stypendium niezależnie od tego jakiego dnia staż się rozpoczął. Czyli maks. do 14-tego dnia każdego miesiąca.
O ile oczywiście PUP dysponuje listą obecności, którą organizator stażu ma obowiązek dostarczać do 5 dnia miesiąca.

Witam

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić zaistniałą sytuację?
Zacząłem staż w połowie czerwca. 2 lipca poszedłem na zwolnienie lekarskie :(...stażowe za połowe czerwca otrzymałem. w związku na długoterminowe zwolnienie lekarskie(do końca sierpnia) organizator stażu złożył wniosek o rozwiązanie stażu. Z urzędu pracy przyszło pismo, że staż zostaje rozwiązany z dniem 01.08. tak samo prawo do stypendium też z dniem 01.08. Moje pytanie jest czy za lipiec należy mi się stypendium? Jak cały miesiąc jestem na chorobowym? Chciałbym jeszcze nadmienić, że nie mam w lipu podpisanej listy obecności. Złożyłem za to na prośbę PUP oświadczenie, że nie mam listy obecności, ponieważ nie przepracowałem całego pierwszego dnia miesiąca lipca.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Tak, za lipiec stypendium się należy, ponieważ obowiązywała umowa stażowa, ale wypłata może nastąpić na podstawie listy obecności, zatem ona musi zostać sporządzona i zatwierdzona przez pracodawcę, a zamiast twoich podpisów musi być na niej oznaczenie/adnotacja o zwolnieniu lekarskim.

Witam.Moje pytanie jest takie. Jeżeli moja dziewczyna skończy staż, a kończy za miesiąc to musi podpisać umowę na 3 miesiące z pracodawcą po odbyciu półrocznego stażu? Ponieważ nie za bardzo chce dalej u nich pracować, chciał bym się dowiedzieć jakie grożą jej konsekwencje jeżeli nie podpisze takiej umowy.

Mihu61 napisał:
jakie grożą jej konsekwencje jeżeli nie podpisze takiej umowy
Utrata statusu bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni... w zależności od tego, która to z kolei odmowa/rezygnacja lub przerwanie pomocy w podjęciu pracy .

Pierwszy raz by odmówiła. Dziekuję za odpowiedź.

A nie można jakoś ominąć utraty statusu bezrobotnego, nie podpisując umowy na te 3 miesiące?

Nie. Poza tym na tym forum nie pochwalamy, a tym bardziej nie pomagamy w omijaniu prawa... o czym powinien Pan wiedzieć akceptując podczas rejestracji regulamin Forum Prawnego.

Ostatnia edycja:
No dobrze. Po prostu chciałem jakoś jej pomóc bo widze jak się męczy u tego pracodawcy. Ogólnie dzięki za odpowiedź i nie zabieram więcej czasu.

Skoro się męczy, to ma obowiązek zgłosić nieprawidłowości do PUP. Jeśli pracodawca faktycznie narusza warunki umowy stażowej, to takie zgłoszenie do PUP może uchronić Twoją dziewczynę od ewentualnych konsekwencji.... o których napisałam w poście nr 12.
Napisz konkretnie w czym jest problem (czym się męczy), bo być może problem leży po stronie pracodawcy i nie ma powodu, aby Twoja dziewczyna ponosiła konsekwencje rezygnacji z pracy.

Powrót