Staż- program POWER

• Autor wątku Autor wątku jaros123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaros123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, będę mieć staż z programu POWER. Chciałbym się coś więcej o tym dowiedzieć, mam parę pytań.

1. Jakie wynagrodzenie miesięczne mi przysługuje.
2. Czy muszę podpisać po zakończonym stażu (6 msc) umowę pracy na okres próbny, którą pracodawca ma obowiązek mi dać. Ponieważ od nowego roku chce wyjechać za granice.
3. Czy mogę zrezygnować ze stażu?
4. Czy pracodawca może mnie zwolnic ze stażu?

1. 997,40 zł - do końca maja 2015. Od 1 czerwca w związku z coroczną waloryzacją zasiłku dla bezrobotnych stypendium stażowe może ulec zmianie.
2. Nie musisz, ale utracisz wtedy status bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni, chyba, że wyjazd za granicę wiąże się z podjęciem pracy i udokumentujesz to w PUP przedstawiając umowę.
3. Teoretycznie możesz. W praktyce nieuzasadnione przerwanie stażu pociąga za sobą konsekwencje: utrata statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni oraz zwrot kosztów stażu poniesionych przez PUP, czyli koszt badań lekarskich wykonanych przed stażem oraz koszt przejazdów na staż/zakwaterowania za cały okres od rozpoczęcia stażu do jego przerwania - o ile te formy opłacane były przez PUP.
4. Teoretycznie zawsze może. W praktyce musi podać powód rezygnacji. Nieuzasadniona rezygnacja zamknie mu drogę do dalszej współpracy w PUP przez jakiś czas.

Ok, dzięki za informacje :)

Witam, rok temu odbyłem 6 miesięczny staż power, który odbył się bez zakłóceń. Czy w tym roku mógłbym po raz drugi podjąć staż 6 miesięczny z tego programu?

kkndkondi napisał:
Witam, rok temu odbyłem 6 miesięczny staż power, który odbył się bez zakłóceń. Czy w tym roku mógłbym po raz drugi podjąć staż 6 miesięczny z tego programu?
O to musi Pan pytać w swoim PUP, bo zależy to od założeń konkretnego projektu. Na forum nie będziemy zgadywać.

Ostatnia edycja:
Powrót