Staż, prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku aidualk89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aidualk89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry, od 1 marca jestem na stażu z UP. Jest to stanowisko jako księgowa. Współpraca od początku przebiega w ciężkiej atmosferze, żeby wysiedzieć tam 8 godzin łykam tabletki uspokajające. Najchętniej bym zrezygnowała jednak nie mogę pozwolić sobie na utratę statusu bezrobotnego, bo zależy mi na ubezpieczeniu dziecka, które jest podpięte pode mnie. I tutaj pytanie, czy powodami dzięki którym uda mi się zakończyć staż bez konsekwensji są brak badań lekarskich, brak szkolenia BHP oraz duperele typu zakupy osobiste dla organizatora stażu ? Programu stażu nie widziałam na oczy stąd moje wątpliwości. Z góry dziękuję za pomoc ! :)

aidualk89 napisał:
oraz duperele typu zakupy osobiste dla organizatora stażu ?
Robisz zakupy?
O badania dopytaj - powinien skierować starosta , jak ten nie kieruje to obowiązek ten spoczywa na pracodawcy

Przerwanie stażu z inicjatywy bezrobotnego i bez uniknięcia konsekwencji nie jest takie proste, ponieważ decyzje w tym zakresie podejmuje kierownictwo PUP.
O ile brak skierowania Pani przez organizatora stażu na badania lekarskie czy też nieprzeszkolenie w zakresie BHP i P. POŻ. stanowią ku temu przesłanki, to jednak proszę się nie łudzić, że kierownictwo urzędu bez zbadania sprawy zawierzy od razu Pani słowom. Na pewno wszczęte zostanie postępowanie wyjaśniające, a do czasu rozstrzygnięcia sprawy na staż trzeba będzie uczęszczać.
Jeśli jednak da Pani radę przetrwać, proszę próbować i niezwykle istotne jest uszczegółowienie powodu rezygnacji.

Tak, robię zakupy - od bułeczek, warzywek, kurczaczków przez pończoszki, majteczki na pojemnikach na mocz kończąc. Mój problem, że się nie sprzeciwiam, ale łapię każdą okazję byle stamtąd wyjść. Z góry oczekują, że będę mistrzem księgowości a wiadomo, że staż to nauka .. Aktualnie jestem na tygodniowej opiece nad dzieckiem z nadzieją, że mnie wyrzucą same. Nie ze wzg.na lenistwo, ale na atmosferę i depresje związaną ze stażem nie chcę tam chodzić .. A o badaniach i szkoleniu ani słowa nie słyszałam :/

aidualk89 napisał:
robię zakupy - od bułeczek, warzywek, kurczaczków przez pończoszki, majteczki na pojemnikach na mocz kończąc.
Takie praktyki należy bezwzględnie zgłaszać do PUP... inaczej taki pracodawca stanie się stałym organizatorem stażu dla swoich osobistych służących/posłańców (przepraszam, ale tak to należy nazwać), którym w dodatku nie płaci ani złotówki.
Pracodawca najwyraźniej nie jest świadom istoty stażu... delikatnie rzecz ujmując. Proszę zatem nie zwlekać i natychmiast złożyć zawiadomienie do PUP. PUP na pewno zażąda wyjaśnień od pracodawcy, ale im dłużej Pani zwleka tym gorzej. W zawiadomieniu proszę wskazać wszelkie szczegóły tego 2-tygodniowego stażu np. gdzie, kiedy i co Pani zakupywała dla pracodawcy... oficjalnie ucząc się zakresu czynności księgowej.

Mieszkam w małym miasteczku, obawiam się, że narobią mi koło tyłka tym bardziej, że pracodawczyni mówiła na początku, że zna multum ludzi z pośredniaka .. Ale jeśli tak radzisz to tak zrobię, mam nadzieję, że to + brak badań oraz szkolenia JAKOŚ poskutkuje. :) Dziękuję za rady ! :)

Byłam w UP, przedstawiłam problem i okazało się, że .. nie ma problemu ! Pani w Urzędzie stwierdziła, że badania nie są obowiązkowe (??), szkolenie również, regulamin pracy także, że to, że chodziłam po prywatne zakupy nie jest przecież żadną ujmą co do mojej osoby, to, że byłam sama na stanowisku pracy, ba w całym biurze też nie jest naruszeniem i musiałam napisać oświadczenie, że rezygnuję z powodów osobistych, zostanę wyrejestrowana na 120 dni ..

aidualk89 napisał:
Byłam w UP, przedstawiłam problem i okazało się, że .. nie ma problemu ! Pani w Urzędzie stwierdziła, że badania nie są obowiązkowe (??), szkolenie również, regulamin pracy także, że to, że chodziłam po prywatne zakupy nie jest przecież żadną ujmą co do mojej osoby, to, że byłam sama na stanowisku pracy, ba w całym biurze też nie jest naruszeniem i musiałam napisać oświadczenie, że rezygnuję z powodów osobistych, zostanę wyrejestrowana na 120 dni ..

Przepraszam, ale zostałaś zmuszona do napisania tego czego życzy sobie urzędnik, aby mógł załatwić sprawę bez problemów. Nie rozumiem dlaczego się na to zgodziłaś, skoro pytałaś już na tym forum i otrzymałaś odpowiedź jak należy postąpić w przypadku nieprawidłowości.

Na Twoim miejscu udałbym się do PUP i złożył dodatkowe wyjaśnienia w sprawie i napisał faktycznie jak było:
1. brak badań
2. brak bhp
3. obowiązki niezgodne z programem stażu
4. brak nadzoru opiekuna

Każdy z tych zarzutów osobno może skutkować przerwaniem stażu.
Masz takie prawo, ale decyzja należy tylko i wylącznie do ciebie.

Siedziałam tam przeszło godzinę, tłumaczyłam całą sprawę i tak kilka razy aż w końcu z nerwów napisałam, że rezygnuje sama .. nie miałam już siły tłumaczyć jak ścianie mojego problemu, czekam na decyzję z Urzędu i będę się odwoływać na szczęście już do Starosty, dodatkowo złożę zażalenie na tą od staży, bo ewidentnie zlekceważyła to, co do niej mówiłam cały czas kręcąc tak, że w końcu pomyślałam, że może faktycznie przesadzam ..

Powrót