Staż - przerwanie/rezygnacja.

• Autor wątku Autor wątku Anubias007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anubias007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam dwa pytanka.

Chciałbym się dowiedzieć, czy są jakieś różnice w rezygnacji ze stażu zwykłego (z funduszy krajowych), a stażu z UE.

Interesuje mnie także jak wygląda zwolnienie ze staży, gdy dostanie się inna umowę. Do urzędu dostarcza się tylko umowę, czy trzeba też dostarczyć inne dokumenty lub oświadczenia jak przy rezygnacji. Oraz z czystej ciekawości, czy urząd pracy ma możliwość sprawdzenia, czy dana umowa o prace/zlecenie nie została wypisana na lewo, czy dana osoba naprawdę tam pracuje?

Anubias007 napisał:
czy są jakieś różnice w rezygnacji ze stażu zwykłego (z funduszy krajowych), a stażu z UE.
Rozumiem, że pytanie dotyczy staży organizowanych przez PUP, tak?
Konsekwencje przerwania stażu bez uzasadnionej przyczyny w obu przypadkach są tożsame tzn. utrata statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni, zwrot kosztów stażu poniesionych przez PUP, czyli zwrot badań lekarskichwykonanych przed stażem oraz zwrot przejazdów na staż lub zakwaterowania za cały okres od rozpoczęcia stażu do jego przerwania - o ile obie formy opłacane były przez PUP.
Jedynym przypadkiem kiedy ww. konsekwencje nie grożą to podjęcie zatrudnienia/pracy zarobkowej/działalności gospodarczej, w każdym innym przypadku sprawa rozpatrywana przez PUP indywidualnie.
Anubias007 napisał:
jak wygląda zwolnienie ze staży, gdy dostanie się inna umowę. Do urzędu dostarcza się tylko umowę, czy trzeba też dostarczyć inne dokumenty lub oświadczenia jak przy rezygnacji.
Na pewno pismo informujące o rezygnacji ze wskazaniem daty przerwania stażu wraz z umową. O ewentualne dodatkowe dokumenty należy pytać każdorazowo w konkretnym PUP.
Anubias007 napisał:
czy urząd pracy ma możliwość sprawdzenia, czy dana umowa o prace/zlecenie nie została wypisana na lewo, czy dana osoba naprawdę tam pracuje?
To należy do kompetencji PIP, ale też PIP i PUP współpracują.

Ostatnia edycja:
Witam
Mam pytanie odbywam płatny staż dostaję ok 800zł na rękę. Tylko jest problem bo w sumie wysłali mnie na ten staż na siłę żebym spróbował itd. Popracowałem prawie miesiąc ale nie umiem się odnaleźć na tym stażu ,nie ma się to nic do mojego wykształcenia itd. Chciałbym przerwać ten staż czy przy stażu płatnym też wystarczy umowa tzw. śmieciowa np na 2tygodnie ? Nie chce ponosić kosztów badań lekarski bo wiem,że jak będzie to z mojej winy to będę musiał za nie zapłacić. Podsumowując czy płatny staż także mogę przerwać bez konsekwencji przedstawiając w UP umowę zlecenie/o dzieło?

Tak, umowa cywilnoprawna (zlecenie czy dzieło) pozwala na przerwanie stażu bez konsekwencji.

Powrót