Staż unijny a wymiar urlopu wypooczynkowego.

• Autor wątku Autor wątku Dominika323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominika323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, W 2010 roku odbywałam staż z urzędu pracy na stanowisku pracownik biurowy w mojej gminie, trwał on 4 miesiące. Aktualnie odbywam staż unijny na tym samym stanowisku (w sumie nie wiem czy można odbywać staż na tym samym stanowisku dwa razy ale nikt tego nie zweryfikował), w innym urzędzie pracy. Wyczytałam że okres stażu wlicza się do wymiary urlopu wypoczynkowego. I moje pytanie jest następujące czy mowa tutaj zarówno o stażu z urzędu pracy i unijnym? Co mam zrobić aby ten staż wliczał się do wymiaru urlopu wypoczynkowego? Bo słyszałam że trzeba złożyć jakieś zaświadczenie? W jaki sposób mam zgłosić moj pierwszy staż w drugim urzędzie pracy? Czy nie bede miała jakiś nieprzyjemności z tego tytułu ze odbywałam aktualnie staż na tym samym stanowisku co poprzednio?

A na ten aktualny staż kto cię skierował? Też PUP czy inna instytucja?

Znalazłam ogłoszenia odnośnie poszukiwania osób na staż.

Dominika323 napisał:
I moje pytanie jest następujące czy mowa tutaj zarówno o stażu z urzędu pracy i unijnym? (...) W jaki sposób mam zgłosić moj pierwszy staż w drugim urzędzie pracy?
Ale kto ten staż aktualnie organizuje, tzn. kto wypłaca ci stypendium... jaka instytucja? PUP? Jeśli tak to czy jest to inny PUP niż przy pierwszym stażu? Jakie osiągasz wynagrodzenie?
Dominika323 napisał:
Czy nie bede miała jakiś nieprzyjemności z tego tytułu ze odbywałam aktualnie staż na tym samym stanowisku co poprzednio?
Tego nie jestem w stanie "zdalnie" ocenić. Poza tym ta sama nazwa stanowiska, to nie wszystko. Nie ma zakazu odbywania stażu na tym samym stanowisku o ile program stażu jest zupełnie inny. Podaję przykład: sprzedawca w sklepie spożywczym i sprzedawca w sklepie odzieżowym... Niby nazewnictwo to samo, ale zakres obowiązków zupełnie inny. Trzeba poznać więcej szczegółów, aby ocenić prawidłowość skierowania na staż w Twoim przypadku.

Ostatnia edycja:
Pierwszy staż miałam z urzedu pracy i on mi przyznawał pieniądze. Drugi staż również z urzedu pracy ale innego i jest to staż unijny ale rownież dostaje pieniadzę od UP.

A uzyskam odpowiedzi na pytanie co zrobić zeby staż zaliczał się do okresu pracy wpływającego na wymiar urlopu wypoczynkowego? I czy wpływa na to staż z UP oraz staż unijny z UP?

Oba okresy się w to wliczają. W stosownym czasie trzeba będzie pobrać zaświadczenie z obu UP o okresach pobierania stypendium z tyt. odbywania stażu.

Stosowny czas, tzn?

Jak podejmiesz zatrudnienie. Wtedy będzie trzeba przedstawić swojemu pracodawcy takie zaświadczenia. Możesz oczywiście pobrać je już teraz, ale z reguły pracodawcy wymagają, aby zaświadczenie było wydane z datą aktualną. Dopóki nie ma perspektywy podjęcia zatrudnienia, to zaświadczenia te możesz włożyć jedynie do szuflady.

Powrót