Staż unijny i staż z UP

• Autor wątku Autor wątku kreska41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kreska41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!
Prosze o pomoc w takiej sprawie:
Odbyłam półroczny staż z UP
później wyjechałam a po powrocie
Odbyłam półroczny staż UNIJNY
/w dwóch różnych miejscach/
razem to 12 mc.
Teraz mam możliwość by znów dostać staż-Pewna osoba złożyła by papiery w UP że chce mnie na staż. Ale czy jeszcze mogę go dostać?
a czy przysługują mi roboty publiczne na tej samej zasadzie?
/Wogóle sie noe mogę sie porozumieć z Kobietami z UP w moim mieście;//

Dzięuję za pomoc!

Przede wszystkim należałoby sprawdzić, czy kwalifikuje się Pani do odbycia stażu, tj. czy jest Pani jedną z poniższych osób:
- bezrobotnym do 25 roku życia
- bezrobotnym długotrwale,
- bezrobotnym po zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego,
- kobietą, która nie podjęła zatrudnienia po urodzeniu dziecka,
- bezrobotnym powyżej 50 roku życia,
- bezrobotnym bez kwalifikacji zawodowych
- bezrobotnym bez doświadczenia zawodowego,
- bezrobotnym bez wykształcenia średniego,
- bezrobotnym samotnie wychowującym co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia,
- bezrobotnym, który po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjął zatrudnienia,
- bezrobotnym niepełnosprawnym,
- bezrobotnym w okresie 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej, który nie ukończył 27 roku życia.
Jeśli tak, to można podjąć pewne kroki. Skierowanie na staż uzależnione jest od opinii organu kierującego, tj. UP. Dlatego tylko i wyłącznie tam należy skierować pytanie.

Fakt odbycia dwukrotnie stażu nie przekreśla odbycia go po raz kolejny.

Moim zdaniem możesz jeszcze iść na staż na 6 m-cy, na ten pierwszy. Ogólnie staż może być max na 1 rok a unijny max na 6 m-cy(sugeruje się moim UP) więc zostało Ci go trochę do "wykorzystania"...

anianianiania napisał:
Moim zdaniem możesz jeszcze iść na staż na 6 m-cy, na ten pierwszy. Ogólnie staż może być max na 1 rok a unijny max na 6 m-cy(sugeruje się moim UP) więc zostało Ci go trochę do "wykorzystania"...

Bardzo proszę nie sugerować się zasadami panującymi w Pani UP, ponieważ nie są one powszechnie obowiązujące i zostały wprowadzone akurat w Pani UP. Autorka postu najprawdopodobniej podlega pod inny UP, w którym zasady kierowania na staż po raz kolejny są zupełnie inne. Może Pani niepotrzebnie wprowadzić kogoś w błąd.
Rzetelnym źródłem informacji w tym konkretnym przypadku jest wyłącznie ten UP, który miałby skierować autorkę postu na staż.

Ostatnia edycja:
Jakby pomoc na forum miała dotyczyć bezpośrednio konkretnego PUP autorki to sądzę że post pozostałby bez odzewu. Autorka powinna wiedzieć jakie zasady panują w innych PUP aby mogła może dopasować je do swojego.
Na pewno nie chcę wprowadzić autorki w błąd dlatego zaznaczam, że wszystkie dane dotyczą innego niż jej PUP.
Bardzo proszę bez pseudobohaterstwa i sugestii jakoby moja wypowiedź miała na celu oszukanie autorki. Każdy przeciętnie inteligentny człowiek wie że co PUP to inne zasady, ale warto wiedzieć jak jest w innych miastach czy województwach.

anianianiania napisał:
A po czym Pani wnioskuje, że 6 miesięczny staż będzie wchodziłby jeszcze w grę?

anianianiania napisał:
Jakby pomoc na forum miała dotyczyć bezpośrednio konkretnego PUP autorki to sądzę że post pozostałby bez odzewu. Autorka powinna wiedzieć jakie zasady panują w innych PUP aby mogła może dopasować je do swojego (...)
Ale autorka nie pyta jak jest w innych PUP, tylko czy zostanie jeszcze skierowana na staż. A to jest pytanie WYŁĄCZNIE do jej PUP. Co mają do tego zasady z innego PUP-u?

anianianiania napisał:
Na pewno nie chcę wprowadzić autorki w błąd dlatego zaznaczam, że wszystkie dane dotyczą innego niż jej PUP.
Bardzo proszę bez pseudobohaterstwa i sugestii jakoby moja wypowiedź miała na celu oszukanie autorki. Każdy przeciętnie inteligentny człowiek wie że co PUP to inne zasady, ale warto wiedzieć jak jest w innych miastach czy województwach.
Po raz kolejny powtórzę: W TYM KONKRETNYM PRZYPADKU RZETELNYM ŹRÓDŁEM INFORMACJI JEST POWIATOWY URZĄD PRACY W "X".
Proszę się tak nie irytować, ale Pani poprzednia wypowiedź sugeruje (nawet pomimo zapisu dot. zasad panujących w Pani UP), że podobne zasady panują powszechnie w innych PUP-ach, a tak wcale nie jest. Nie chcę, aby osoby szukające porady na forum wyciągały wnioski z informacji, które mogą nie być prawdziwe.
Na tym forum pomocy szukają nie tylko "przeciętnie inteligentni ludzie", więc odpowiedź na zadane pytanie powinna zawierać rzetelne informacje lub ewentualne wskazówki gdzie je znaleźć.

Ostatnia edycja:
Powrót