Staż unijny - problemy

• Autor wątku Autor wątku xttx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xttx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Uczestniczę w projekcie unijnym organizowanym przez prywatną firmę szkoleniową. Staż odbywam oficjalnie na stanowisku "pracownik biurowy", taka była/jest tematyka projektu.

Zostałem skierowany na staż w pewnej prywatnej firmie na ww. stanowisku, który oczywiście podjąłem i tutaj pojawiają się problemy.

1. Staż miał być na stanowisku biurowym, a za subtelnymi prośbami muszę pomagać na hali produkcyjnej. W biurze pracy dla mnie generalnie nie ma.
2. Nie miałem szkolenia BHP, PPOŻ i instruktażu stanowisk. Według regulaminu projektu moje stanowisko pracy powinno być oznaczone nazwą projektu oraz logiem UE i Urzędu Wojewódzkiego. Nic takiego nie ma.
3. Organizator stażu (firma, która mnie na niego skierowała) generalnie ma mnie w czterech literach. Nie odbierają tel, a jak już odbiorą to nawijają makaron na uszy, że znajdą mi coś innego (1 czerwca był ostatnim dniem do którego mieli mi znaleźć staż), w co zresztą nie wierzę, skoro szukanie tego zajęło im prawie dwa miesiące.
4. Póki co jestem tam, de facto, "na czarno" ponieważ umowa stażowa jeszcze nie doszła (co w przypadku wypadku przy pracy skoro nawet nie mam ubezpieczenia?).
5. Oczywiście zgodnie z regulaminem za odmowę przyjęcia stażu grozi mi kara finansowa (kilkanaście tyś zł:roll:)

Czy wobec tej sytuacji jest zasadne szukanie pomocy w Urzędzie Wojewódzkim, który według regulaminu projektu jest "instytucją zarządzającą" i przydzielił środki unijne na ten projekt?

Pozdrawiam.

Staż można również przerwać z winy organizatora, a brak szkolenia BHP to już sprawa PIP... Swoją drogą kontrol PIP i jej wyniki może być doskonałym dowodem na przerwanie stażu z winy organizatora :)

Powrót