Staż unijny z PUP

• Autor wątku Autor wątku darth.vader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darth.vader

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam kilka pytań. Proszę o konkretne odpowiedzi.

1. Zaczęłam staż 15 stycznia 2018 roku. Wypłata ma być co 10-tego, ale akurat w tym miesiącu wypada to w sobotę. Więc w jaki dzień przeważnie będą realizowane przelewy, dzień przed czy najbliższy dzień roboczy po 10-tym? Jest na to jakaś ustawa, czy PUP ustala to indywidualnie?

2. Jak wspomniałam wyżej zaczęłam staż 15 stycznia br. Ile wyjdzie mi stażowego za styczeń? Na piśmie dostałam, że stypendium będzie wynosić 997,40 zł miesięcznie.

3. Czy mogę domagać się kopii umowy stażowej? Gdy poprosiłam o to księgową, powiedziała, że oni takiego coś nie dają, tylko świadectwo pracy pod koniec stażu. Tutaj chciałam tylko zaznaczyć, że jedyne pismo jakie mam dot. stażu to decyzja z PUP, w której napisane jest, że przyznali mi prawa do stażu.

4. Czy będąc na chorobowym dostaję pełną kwotę, czy po prostu jest to odliczane?

5. Czy jeśli mam staż w tej samej miejscowości co mieszkam, ale do niej dojeżdżam to czy mogę ubiegaż się o zwrot kosztów dojazdu?

Mam nadzieję, że napisałam jak najbardziej zrozumiale. Za wszystkie odpowiedzi i chęć pomocy z góry bardzo dziękuję. ;)

Ostatnia edycja:
Ad. 1 PUP realizuje wypłaty stypendium z tytułu realizacji stażu do 14-go dnia miesiąca. Termin wynika z przepisów rozporządzenia MPiPS z dnia 18 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowego trybu przyznawania zasiłku dla bezrobotnych, stypendium i dodatku aktywizacyjnego. Jeśli Pani PUP skraca termin wypłaty do 10-go, to proszę o szczegóły pytać bezpośrednio w PUP.

Ad. 2 Stypendium za niepełny miesiąc nalicza się proporcjonalnie
dzieląc kwotę stypendium (997,40 zł) przez 30 dni (niezależnie ile dany miesiąc ma dni) i mnożąc wynik przez liczbę dni odbytego stażu
Czyli: 997,40/30 dni x 15 dni = 498,70 zł brutto.

Ad. 3 Umowę podpisują PUP i pracodawca. Domagać się kopi Pani może, dostać jej Pani nie musi. Ale organizator stażu ma obowiązek zapoznać Panią ze szczegółowymi warunkami odbywania stażu takimi jak zakres czynności, godziny i regulamin pracy itp.
darth.vader napisał:
Gdy poprosiłam o to księgową, powiedziała, że oni takiego coś nie dają, tylko świadectwo pracy pod koniec stażu.
Jakie świadectwo pracy? Po stażu pracodawca nie wydaje świadectwa pracy!

Ad. 4 Tak, pełną kwotę.

Ad. 5 O to proszę pytać w swoim PUP. Nie znamy możliwości finansowania przez Pani PUP dodatkowych
świadczeń w trakcie stażu poza obowiązkowym stypendium.

Kosssz napisał:
Ad. 1 PUP realizuje wypłaty stypendium z tytułu realizacji stażu do 14-go dnia miesiąca. Termin wynika z przepisów rozporządzenia MPiPS z dnia 18 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowego trybu przyznawania zasiłku dla bezrobotnych, stypendium i dodatku aktywizacyjnego. Jeśli Pani PUP skraca termin wypłaty do 10-go, to proszę o szczegóły pytać bezpośrednio w PUP.

Ad. 2 Stypendium za niepełny miesiąc nalicza się proporcjonalnie
dzieląc kwotę stypendium (997,40 zł) przez 30 dni (niezależnie ile dany miesiąc ma dni) i mnożąc wynik przez liczbę dni odbytego stażu
Czyli: 997,40/30 dni x 15 dni = 498,70 zł brutto.

Ad. 3 Umowę podpisują PUP i pracodawca. Domagać się kopi Pani może, dostać jej Pani nie musi. Ale organizator stażu ma obowiązek zapoznać Panią ze szczegółowymi warunkami odbywania stażu takimi jak zakres czynności, godziny i regulamin pracy itp.
Jakie świadectwo pracy? Po stażu pracodawca nie wydaje świadectwa pracy!

Ad. 4 Tak, pełną kwotę.

Ad. 5 O to proszę pytać w swoim PUP. Nie znamy możliwości finansowania przez Pani PUP dodatkowych
świadczeń w trakcie stażu poza obowiązkowym stypendium.

Z tym wyliczeniem to nie będzie tak, że pracowałam 17 dni, a nie 15? :)
Dostałam odpowiedź email od swojego pracodawcy, że pod koniec stażu jedynie dostanę świadectwo pracy, a umowy nie dostanę bo po prostu nie dają, mimo że chciałam ją mieć dla siebie. W sumie nie miałam możliwości jej przeczytania... Ksiegowa powiedziała "tu podpisz i tu i możesz iść" . :/

Witam, czy pracodawca może zmienić warunki zatrudniania po odbyciu stażu mam tu na myśli zmienić miejsce zatrudniania?

To zależy jak szczegółowo ustalił te warunki z PUP podpisując umowę ws. stażu. Jeśli miejsce pracy było jednym z ustaleń-bez zgody PUP nie może, jeśli nie było-może.
Jak daleko jest to nowe miejsce od dotychczasowego?

Powrót